PROMENA Predsednik Italije Đorđo Napolitano danas podnosi ostavku

Izvor: Blic, 13.Jan.2015, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROMENA Predsednik Italije Đorđo Napolitano danas podnosi ostavku

Italijanski predsednik Đorđjo Napolitano (89) podneće ostavku za nekoliko sati, izjavio je danas premijer Mateo Renci.

Napolitano je u novogodišnjem obraćanju Italijanima najavio da će uskoro podneti ostavku na položaj šefa države i da je to njegova lična odluka, povezana sa tim što je dostigao "doba koje donosi ograničenja i teškoće" u ispunjavanju važnih i odgovornih obaveza.

Pored toga, kako je rekao, njegova ostavka usmerena je na brigu o zaštiti nacionalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << interesa Italije, a od političkih snaga očekuje da će odgovorno pristupiti izboru novog šefa države.

Napolitano podnosi ostavku u trentuku kada je Italija dovršila predaju rotirajućeg predsedavanja Evropskom unijom.

Napolitano je prvi predsednik u istoriji Italije koji je reizabran, a takođe je i prvi komunista koji je obavljao ovu dužnost.

Odmah po reizboru u aprilu 2013. on nije isključio mogućnost prevremenog odlaska sa funkcije, a to je najavio i 18. decembra tokom tradicionalnog božićnog susreta sa predstavnicima diplomatskog kora.

Napolitano je prethodno 2006. godine izabran za predsednika u četvrtom krugu izbora na predlog tadašnjeg premijera Romana Prodija.

Prema italijanskom zakonu, posle zvaničnog objavljivanja ostavke, parlament treba da se sastane u roku od dve nedelje na zajedničkoj sednici radi izbora novog predsednika.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.