POSTOJI JAKO DOBAR RAZLOG: Da li znate zašto su slova na tastaturi poređana baš ovim redom?

Izvor: BKTV News, 14.Apr.2017, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSTOJI JAKO DOBAR RAZLOG: Da li znate zašto su slova na tastaturi poređana baš ovim redom?

Zbog toga je Kristofer Albani Šols odlučio da uvede novu QWERTY tastaturu, čije ime je nastalo čitajući prvih šest slova tastature.

Od stolara do profesora, svi koriste mobilni telefon, zahvaljujući kom ljudi i više nego često kuckaju po tastaturi. A da li ste se ikada zapitali zašto su slova popularne QWERTY tastature poređana baš ovim redom, a ne po abecednom redosledu?

Iako se na prvi pogled čini da su slova raspoređena bez ikakvog smisla, zapravo postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << veoma dobar razlog zašto je to tako.

Raspored slova koji se danas koristi na računarima i smart telefonima zove se QWERTY, a nastao je kao rezultat višegodišnjeg istraživanja. Naime, prve tastature nastale su po uzoru na pisaće mašine, na kojima je raspored slova bio po abecednom rasporedu, što je predstavljalo veliki problem prilikom kucanja. Slova bi često ostajala zaglavljena ukoliko bi bila otkucana dva susedna.

Iako je to izgledalo kao logično, bilo je jako teško kucati na ovakvim tastaturama. Kako bi se sprečilo zaglavljivanje, razdvojena su najčešće korišćena slova. Kristofer Albani Šols odlučio da uvede novu QWERTY tastaturu, čije ime je nastalo čitajući prvih šest slova tastature.

Tako je novi raspored slova, QWERTY, imao za cilj da uspori daktilografe kako bi se uzbeglo zaglavljivanje na mašini. Zato je smišljeno da se često korišćena slova kucaju levom rukom, opet da bi se izbegli problem sa mašinom.

Osim QWERTY, danas su u upotrebi DVORAK i Colemak tastature. Takođe se koristi i Maltron model tastature.

Slova su podeljena na dve strane a između su brojevi. Dizajnirana je tako da vam se ruke kreću što je manje moguće.

Da li e-mail polako završava svoju karijeru?

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.