Ovoj AI alatki je potrebno manje od minuta da probije lozinke koje koristimo

Izvor: B92, 13.Apr.2023, 18:07

Ovoj AI alatki je potrebno manje od minuta da probije lozinke koje koristimo

Nova studija kompanije za sajber bezbednost Home Security Heroes otkrila je da su najčešće korišćene lozinke ranjive na alate veštačke inteligencije (AI) i da se mogu razbiti skoro u sekundi.

AI čet botovi kao što je ChatGPT olakšavaju obavljanje raznih zadataka. Međutim, čini se da su ovi alati takođe doneli nove brige kada je reč o sajber bezbednosti.

Prema izveštaju Home Security Heroes, AI može lako da provali najčešće korišćene lozinke zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čega predstavlja ogromnu pretnju ljudima koji koriste slabe lozinke.

Za eksperiment, kompanija je koristila AI alat PassGAN – skraćenica od "Password" i "Generative Adversarial Networks" (GAN). Provereno je više od 15 miliona često korišćenih lozinki, a rezultati su bili uznemirujući, iako nisu mnogo iznenadili.

Studija je otkrila da se čak 51% uobičajenih lozinki može razbiti za manje od jednog minuta. To znači da je više od polovine uobičajenih, često korišćenih lozinki potpuno nebezbedno. Osim toga, 61% lozinki se može razbiti za manje od sat vremena, 71% za dan i 81% za mesec dana.

Lozinke sa najviše sedam znakova mogu da se razbiju za manje od šest minuta, čak i ako sadrže simbole. Lozinka sa šest znakova, uključujući i one koje koriste kombinacije brojeva, velikih i malih slova i simbola, može se razbiti odmah.

Kakve bi lozinke bile bezbedne? Prema studiji, lozinke sa više od 18 znakova su idealne protiv AI alata, čak i ako se koriste samo brojevi. Ako koristite ovako dugačku lozinku i ako ona uključuje brojeve, mala i velika slova i simbole, AI alatu bi trebalo šest triliona godina da je razbije.

PassGAN je alatka koju su 2017. razvili Institut za tehnologiju Stivens u Nju Džersiju i Njujorški institut za tehnologiju.

Istraživači su prvo obučili alat da nauči sve najčešće ljudske strategije za kreiranje lozinki koje uključuju reči iz rečnika, numeričke sekvence i slično, iz baza podataka sa desetinama miliona poznatih, procurelih, uobičajenih i složenih lozinki i njihovih jednostavnih varijacija. Oni su zatim omogućili alatu da kreira sopstvena pravila i obrasce od tih podataka.

Upravo je to uradila AI, samostalno učeći distribuciju lozinki iz stvarnih curenja čime je eliminisana potreba za ručnom analizom lozinki.

Iako stručnjaci za bezbednost stalno podsećaju na važnost korišćenja jakih i jedinstvenih lozinki, zajedno sa dvofaktorskom autentifikacijom i menadžerima lozinki, ljudi nastavljaju da koriste slabe lozinke koje bi čak i sajber kriminalci početnici mogli da hakuju za nekoliko sekundi i to i bez pomoći namenskog AI programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ovoj AI alatki je potrebno manje od minuta da probije lozinke koje koristimo

Izvor: B92, 13.Apr.2023

Nova studija kompanije za sajber bezbednost Home Security Heroes otkrila je da su najčešc&#769;e korišc&#769;ene lozinke ranjive na alate veštačke inteligencije (AI) i da se mogu razbiti skoro u sekundi.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.