Ove nedelje u IT svetu

Izvor: B92, 08.Jul.2012, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove nedelje u IT svetu

Verovatno najvažnija vest ove nedelje u IT svetu je ona da Evropski parlament nije usvojio ACTA sporazum.

Od ostalih vesti tu su:

Spor koji je Apple imao sa jednom kineskom kompanijom oko korišćenja naziva iPad u Kini rešen je početkom ove nedelje nagodbom. Apple je pristao da plati 60 miliona dolara kako bi se spor završio.

Inače kompanija je proslavila petogodišnjicu od izlaska na tržište jednog od svojih najuspešnijih proizvoda, iPhonea, a za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razliku od 2007. godine, tržište je konkurentnije pa pojedini analitičari govore o tome da sledi težak period za iPhone.

Finska Nokia i dalje prolazi kroz promene, pa je tako ove nedelje objavljeno da je iz kompanije otišao MeeGo tim.

Međutim, iako je kompanija čvrsto opredeljena za Windows Phone platformu, postoji i rezervni plan ukoliko Microsoftova mobilna platforma ne uspe, rekao je predsedavajući Upravnog odbora Nokije, Risto Silasma.

Nokia se neće predati bez borbe, a kao vid borbe za svoj udeo na tržištu pojedini su komentarisali i Nokijinu optužbu da Google tablet, Nexus 7, nedozvoljeno koristi Nokia tehnologiju.

Kanadski proizvođač telefona, Research in Motion, odložio je pojavljivanje svog novog operativnog sistema, BlackBerry 10, a pored toga saopšteni su i rezultati poslovanja u prvom tromesečju ove godine, koji govore o 43% manje profitu nego u istom periodu 2011.

Na tržište smartfona ući će i Mozilla, kompanija koja stoji iza popularnog Firefoxa, i to 2013. godine svojim mobilnim OS-om Boot to Gecko, a postoje informacije da će u ovu trku ući i Amazon.

Microsoftov Internet Explorer i dalje je globalno najpopularniji browser, pokazuju podaci kompanije NetApplications, a ova kompanije je tokom nedelje objavila informaciju da će prelazak na novu verziju Windowsa biti omogućena za 39,99 dolara u promo periodu.

Ove nedelje pričalo se i o tome da je Google postao i hardverska i društvena kompanija, njegova društvena mreža, Google Plus, ove nedelje je proslavila svoj prvi rođendan.

Saznali smo i da će jedan od Google servisa, iGoogle, prestati da postoji do novembra 2013. godine, odnosno već krajem meseca u mobilnoj varijanti.

Što se trendova tiče, analitičari predviđaju da će tržište tableta ove godine biti dvostruko veće od onog iz 2011. godine, a neki od trendova koji nas možda očekuju su i majice koje pune telefon, gledanje filmova na mehuriću sapunice ili baterija koja se pravi pomoću spreja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.