Otkriven malver koji ima već više od milion žrtava

Izvor: B92, 26.Okt.2023, 16:01

Otkriven malver koji ima već više od milion žrtava

Stručnjaci sajber bezbednosti otkrili su, do sada nepoznati, veoma sofisticirani StripedFly malver koji od 2017. ima više od milion žrtava širom sveta.

Malver prikuplja informacije svaka dva sata i krade osetljive podatke kao što su nalozi i šifre za sajtove i Wi-Fi, sve sa privatnim podacima žrtve, uključujući ime, adresu, broj telefona, kompanije u kojoj radi, čak i pozicije, saopštili su iz kompanije Kasperski.

Malver može da napravi snimke ekrana na uređaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pa čak i da glasovno snimi.

Stripedfly postoji od 2017. godine, mada se ne isključuje mogućnost da je napravljen i ranije, jer je efikasno izbegavao prethodnu detekciju.

Kako je navedeno, u prošlosti je pogrešno klasifikovan kao rudar kriptovaluta.

Nakon sprovođenja sveobuhvatnog ispitivanja problema, otkriveno je da je rudar kriptovaluta bio samo jedna komponenta mnogo većeg entiteta – složene platformske maliciozne strukture.

Stručnjaci naglašavaju da je upravo modul za rudarenje glavni razlog zašto ovaj malver do skora nije otkriven i upozoravaju da, ko god stoji iza ove operacije, ima izuzetne kapacitete da špijunira žrtve.

"Količina truda uloženog u stvaranje ovog entiteta je zaista izuzetna i bili smo zapanjeni kada smo ga otkrili. Sposobnost sajber kriminalaca da se prilagode i evoluiraju je konstantan izazov, zbog čega je za nas istraživače toliko važno da nastavimo da naporno radimo na otkrivanju i onesposobljavanju sofisticiranih sajber pretnji, a na potrošačima da ne zaborave da koriste sveobuhvatnu zaštitu od sajber kriminala", rekao je glavni istraživač bezbednosti u timu kompanije Kasperski Sergej Lozkin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Snima vas: Ovaj malver ima već više od milion žrtava

Izvor: B92, 26.Okt.2023

Stručnjaci sajber bezbednosti otkrili su, do sada nepoznati, veoma sofisticirani StripedFly malver koji od 2017. ima više od milion žrtava širom sveta.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.