Osnivač Megauploada u kućnom pritvoru

Izvor: B92, 22.Feb.2012, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnivač Megauploada u kućnom pritvoru

Borci protiv kriminala nisu uspeli da zadrže navodnog Internet pirata Kima Dotkoma iza rešetaka, pošto ga je sud na Novom Zelandu pustio iz zatvora u kućni pritvor.

„Laknulo mi je što mogu da odem kući i vidim svoju decu i suprugu”, kazao je 38-godišnji Nemac, osnivač Megauplouda, sajta za razmenu fajlova.

On je obećao da će se boriti protiv eventualnog izručenja Sjedinjenim Državama i saslušanja na osnovu tamošnjih optužbi koje ga terete za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pirateriju, reketiranje i pranje novca.

Pod uslovima kaucije Dotkom mora da živi u kućici blizu svoje vile, bez pristupa Interenetu i sve vreme će nositi elektronsku narukvicu. Neće smeti mnogo da se udaljava od kuće, a zabranjeno je i sletanje i uzletanje njegovog privatnog helikoptera oko imanja.

Američko tužilaštvo tvrdi da je Dotkom vođa grupe koja je od 2005. zaradila 175 miliona dolara neovlašćenim kopiranjem i distribucijom muzike, filmova i drugog sadržaja zaštićenog autorskim pravima preko Megaupload.com i drugoh sličnih sajtova, koji su bili među najprometnijim na svetu pre gašenja prošlog meseca. Time je, navodno, autorima naneta šteta od oko 500 miliona dolara.

Prošle nedelje američki tužioci su dodali još tri stavke na optužnicu protiv Megauploada i njegovih menadžera, navodeći da su za svoj servis uzimali zaštićen materijal sa sajtova poput YouTubea.

Advokati Dotkoma kažu da je njegova kompanija samo nudila online skladište za pomenuti sadržaj i odbacuju optužbe Amerikanaca. Čak i da se menadžeri MegaUploada proglase krivim za šta ih optužuju, kršenje autorskih prava nije kriminalni prekršaj, kažu oni.

Dotkomu je iz drugog pokušaja uvažen zahtev za kauciju, pošto je sudija rekao da sada postoji manji rizik da će pobeći nego ranije. Prethodno je Viši sud odbio zahtev jer se sumnjalo da bi Nemac - koji ima dva pasoša (nemački i finski), bankovne račune na tri imena i 59 kreditnih kartica na 13 imena - mogao da pobegne.

Kaucija je sada prihvaćena jer nema novih dokaza da Dotkom poseduje skrivene fondove koje bi mogao da iskoristi za beg od pravde. Tužioci nisu uspeli da pronađu novu imovinu koja već nije konfiskovana.

Dotkom, rođen kao Kim Šmic, a poznat i kao Kim Tim Jim Vestor, sa još trojicom kolega u pritvoru je od 20. januara, kad je uhapšen u svojoj vili nedaleko od Oklenda, na osnovu optužnice američkog pravosuđa i na zahtev FBI za izručenjem.

70 policajcaca učestvovalo je u raciji. Oni su Dotkoma izvukli iz sigurne sobe u koju se bio zabarikadirao unutar, navodno, najskuplje kuće na Novom Zelandu. Tom prilikom zaplenjeno je preko deset luksuznih vozila a bankovni računi sa milionima dolara su zamrznuti.

Dotkom je izjavio da nema nameru da pobegne u rodnu Nemačku, gde bi mogao da izbegne izručenje.

On ima boravišne dozvole na Novom Zelandu (gde je upošljavao 50 radnika) i u Hong Kongu, gde ima apartman u hotelu Grand Hyatt. Oženjen je Filipinkom sa kojom ima troje dece i koja je trudna sa blizancima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.