Oprezno! Koristite ovo svaki dan, ni ne znate kakve opasnosti vrebaju

Izvor: B92, 09.Mar.2024, 09:23

Oprezno! Koristite ovo svaki dan, ni ne znate kakve opasnosti vrebaju

Sajber kriminalci sve su dovitljiviji.

PDF-ovi su postali sinonim za praktičnost i pouzdanost, bilo da se koriste na poslu, u školi ili za ličnu upotrebu, a njihova upotrebljivost na različitim platformama učinila ih je nezamenljivim. Međutim, oni su i rastuća pretnja koju mnogi zanemaruju.

Avastovi istraživači kažu da sajber kriminalci sve više koriste PDF-ove za distribuciju malvera i vršenje prevara.

Široka upotreba PDF-ova i poverenje koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korisnici imaju u ovaj format, čine PDF fajlove idealnim pokrićem za zlonamerne aktivnosti. Napadači iskorišćavaju poverenje korisnika znajući da je veća verovatnoća da će otvoriti PDF bez zadrške.

I bezbednosni sistemi e-pošte propuštaju PDF priloge, stvarajući lažni osećaj sigurnosti kod korisnika, koji zbog toga ne dovode u pitanje legitimnost PDF priloga, posebno kada se čini da dolaze iz pouzdanih izvora.

Ako se tome doda društveni inženjering, koji sajber kriminalci koriste da bi prevarili ljude da odaju poverljive informacije ili da urade nešto što će ugroziti njihovu bezbednost, napad PDF-om postaje alarmantno efikasna taktika napada koji se oslanja na poverenje, strah i hitnost.

U jednom slučaju su, na primer, istraživači Avasta otkrili PDF obaveštenje o grešci u naplati pretplate za Netflix, koje podstiče žrtve da daju svoje informacije o plaćanju.

Iako su i ovakve prevare dovoljno zabrinjavajuće, ugrađivanje sofisticiranih malvera u PDF-ove je još gore. Malveri poput AgentTesla, DarkGate i RemcosRat mogu na taj način da se infiltriraju u sisteme i da ukradu osetljive informacije, nadgledaju radnje korisnika, pa čak i preuzmu potpunu kontrolu nad inficiranim uređajima.

Kako se zaštititi od napada u kojima se koristi PDF?

Najbolja odbrana od sajber pretnji je kombinacija znanja i opreza. Evo nekoliko saveta istraživača Avasta:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Oprezno! Koristite ovo svaki dan, ni ne znate kakve opasnosti vrebaju

Izvor: B92, 09.Mar.2024

Sajber kriminalci sve su dovitljiviji.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.