Održan BlogOpen Demo Day

Izvor: B92, 15.Dec.2011, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan BlogOpen Demo Day

Ovogodišnja konferencija BlogOpen dobila je svoj nastavak u vidu konferencije Demo Day: Od StartUpa do cilja.

Na njoj su u okviru prvog dela o svojim iskustvima govorili start-up preduzetnici iz Srbije i regiona, kao i finalisti ovogodišnjeg StartUpOpena, konkursa koji je po prvi put organizovan u sklopu BlogOpen konferencije.

Da pri pokretanju start-upa traženje investicija ne mora biti jedan od prvih koraka rekao je Ivan Minić, osnivač Bureka, koji je rekao i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je potrebno napraviti dobru procenu oko onoga što je realan život i zanosa koji pri stvaranju nove ideje može postojati

Prema podacima koje je on izneo 2 od 10 start-up kompanija uspe, a jedna od njih je i kompanija koja stoji iza online servisa za naručivanje hrane, Donesi.com, takođe pokrenuta bez investicija sa strane, o čemu je govorio njen osnivač Vladan Zirojević, a koja je sada postala prepoznatljiv brend koji osim u Srbiji posluje i u zemljama u okruženju.

Ilija Studen, iz Active Collaba, dao je preporuku onima koji pokreću svoj posao da slede ideje u koje veruju, kao i da neuspesi ne bi trebalo da ih ometaju, a predstavljena su i iskustva start-upa predstavljenih na StartUp Openu - Wall Wave,Wall of Tweets i Quick Fix.

Drugi deo konferencije osmišljen je kao otvorena panel diskusija na kojoj su o preduzetništvu u oblasti IKT, iskustvima razvoja biznisa sa i bez investitora, govorili osnivač sajta Limundo, Vladimir NIkolić, Andrija Bednarik iz SIEPA-e, Vukašin Stojkov iz organizacije SEE ICT, Borist Krstović NewsCurve i Mirjana Šakić, koordinatorka projekta supERSTEp iz ERSTE banke.

Jedan od organizatora i tehnički direktor BlogOpena, Marko Herman, rekao je da je Demo Day zapravo predstavljao završetak prvog StartUpOpen konkursa.

"Pored toga što smo Demo Dayom zaokružili jedan interesantan projekat, želeli smo i okupimo ljude koji su uspešni internet preduzetnici, da oni predstave svoja iskustva. Kao i da kroz panel diskusiju pokušamo da dotaknemo makar neke od tema važnih za razvoj preduzetništva i start-up kulture”, rekao je Herman.

Na pitanje da li se start-up kultura u Srbiji menja, Herman je rekao da ideja ima puno, ali da je njihov kvalitet diskutabilan.

"S jedne strane, vidi se da je ljudima koji imaju ideje šta bi razvijali nedostaje prostor gde bi svoje ideje predstavili i tako pokušali da dođu do podrške za dalji razvoj. StartUpOpen je u prvoj fazi prikupio više desetina projekata, ali je mali broj njih bio inovativan i pokazivao iskustvo i preduzetnički pristup ljudi koji ga razvijaju”, rekao je on.

Herman je rekao i da relativno malo ideja dođe u fazu da postoji nešto što se može prikazati javnosti i potencijalnim investitorima.

"Deluje da više postoji želja da se dobiju finansijska sredstva nego da se posvećenim radom kreira nešto konkretno što bi i bez investitora privuklo korisnike i tako opravdalo svoje poslovanje.”

Reakcije na prvi StartUpOpen bile su pozitivne, pa će ovaj deo BlogOpen konferencije biti organizovan i sledeće godine, kažu organizatori.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.