OPASNOST VREBA: Ako koristite ovaj pregledač MOGU da vam BLOKIRAJU RAČUNAR

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Nov.2019, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPASNOST VREBA: Ako koristite ovaj pregledač MOGU da vam BLOKIRAJU RAČUNAR

Nisu sigurni ni Windows ni iOS korisnici.

Prevaranti aktivno iskorišćavaju bag u "Firefoxu" koji dovodi do blokiranja brauzera nakon prikazivanja poruke koja korisnike obaveštava da kompjuter radi na piratizovanoj verziji "Windowsa" koja je hakovana.

Poruka koja se pojavljuje bez ikakve akcije korisnika izgleda ovako:

- Molimo vas da stanete i ne ugasite PC. 'Registry key' vašeg kompjutera je zaključan. Zašto smo blokirali vaš kompjuter? 'Windows Registry >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << key' je ilegalan. 'Windows' desktop korisi piratizovani softver. 'Windows' desktop šalje viruse preko interneta. Ovaj 'Windows desktop' je hakovan. Blokirali smo kompjuter zbog vaše bezbednosti.

Poruka potom korisnike savetuje da okrenu besplatan broj u narednih 5 minuta ili se suoče sa blokiranjem kompjutera.

Ovaj napad radi i na Windows i Mac operativnim sistemima, a jedini način da se prozor zatvori jeste gašenje celog brauzera preko Task manadžera ili "Force Close" opcije na Mac računarima.

Čak i tada, "Firefox" će se ponovo upaliti sa ranije otvorenim tabovima i tako ponoviti ceo proces.

Jedini način jeste da ugasite i ponovo upalite "Firefox" i brzo zatvorite tab prevarantskog sajta pre nego što dobije dovoljno vremena da se učita.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.