OBEZBEDITE SE NA VREME: Ako vaša lozinka izgleda ovako, morate odmah da je menjate

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jan.2024, 17:09

OBEZBEDITE SE NA VREME: Ako vaša lozinka izgleda ovako, morate odmah da je menjate

Najgora lozinka koju možete postaviti.

Potrebno je da svoju lozinku zamislite kao prvu liniju obrane od potencijalnih napadača i zato nikako ne bi trebalo da koristite ovu.

U današnjem digitalnom svetu, ne može se dovoljno istaći koliko je bitno kreiranje bezbednih i složenih lozinki. Kompanija McAfee je kreirala vodič sa razlozima zbog kojih "123456" nije prihvatljiva lozinka, i pruža nekoliko saveta o tome kako da kreirate bezbednu lozinku.

Kriminalci >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << neprestano tragaju za osetljivim informacijama, koje mogu da iskoriste pa je kreiranje bezbednih lozinki od velike važnosti.

Kada su vaše lozinke slabe ili predvidljive, kao što je "123456", praktično otvarate svoja vrata kriminalcima.

Iako pamćenje složenih lozinki može da deluje neugodno, razmislite o potencijalnoj šteti koja bi mogla da nastane ukoliko vaše lične ili finansijske informacije dospeju u pogrešne ruke.

Iako neki smatraju da je "123456" dobra lozinka jer se lako pamti, to je naravno opasno razmišljanje.

"123456" je izuzetno česta lozinka i predstavlja jednu od prvih kombinacija koje hakeri isprobavaju kada pokušavaju da probiju nečiji nalog. Takođe, "123456" i "password" se redovno pozicioniraju kao najčešće korišćene lozinke svake godine.

Evo nekoliko saveta za kreiranje bezbedne lozinke:

1. Nemojte koristiti pravu reč: Ako vaša lozinka sadrži reč koja može da se pronađe u rečniku, vreme je da je promenite. Hakeri mogu lako da pogode upotrebu imena omiljenih predmeta ili kućnih ljubimaca.

2. Odlučite se za izmišljenu reč.

3. Pomešajte velika i mala slova i ubacite brojeve i simbole.

4. Promenite unapred podešenu lozinku. Ovaj korak, u kombinaciji s redovnim ažuriranjem lozinki, može znatno da pboljša zaštitu.

5. Nikada ne koristite istu lozinku za više naloga.

6. Koristite menadžer lozinki

Menadžeri lozinki su specijalizovani alati koji generišu jedinstvene lozinke za različite onlajn naloge. Oni eliminišu potrebu da korisnici pamte i ručno unose svoje lozinke, što pojednostavljuje postupak prijave i značajno jača bezbednost.

Ovakvi alati koriste snažnu enkripciju kako bi zaštitili korisnikovee podatke za prijavu, obezbeđujući da lozinke ostanu nedostupne hakerima.

Mnogi menadžeri lozinki također pružaju praktičnost sinkronizacije preko uređaja, omogućavajući vam siguran pristup lozinkama na više platformi.

Na kraju, savet je da se lozinke redovno menjaju. Ova navika možda deluje nezgrapno na početku i biće ppotrebno vreme da se priviknete na nju, ali može predstavljati snažan štit protiv potencijalnih sajber napada.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.