Nvidia predstavila svoj do sada najbrži grafički procesor

Izvor: B92, 04.Mar.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nvidia predstavila svoj do sada najbrži grafički procesor

Kompanija Nvidia predstavila je na sajmu informacionih tehnologija CeBIT koji se od 3. do 8. marta održava u Hanoveru, svoj do sada najbrži grafički procesor namenjen za ugradnju u prenosive računare.

Izvor: Mikro




Radi se o procesoru GeForce GTX 280M, za koga Nvidia tvrdi da ima za 50 posto bolje performanse od starijih modela grafičkih procesora. GTX 280M ima 128 jezgara i dostiže brzinu od 562 gigaflopsa (milijardi operacija u pokretnom zarezu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u sekundi). Za razliku od starijih Nvidijinih procesora koji su proizvedeni upotrebom 65-nanometarske tehnologije, novi procesor je proizveden naprednijom 55-nanometarskom tehnologijom, što će mu omogućiti da bude štedljiviji i troši manje struje. Osim toga, GTX 280M podržava rad sa dve grafičke kartice (jedna integrisana na matičnoj ploči i druga zasebna) što dodatno produžava vreme trajanja baterije prenosivih računara.

Procesor GeForce GTX 280M je namenjen ljubiteljima računarskih igara i korisnicima zahtevnih multimedijskih aplikacija. Zahvaljujući tehnologiji zasnovanoj na skalabilnom okruženju za povezivanje (Scalable Link Interface, SLI) moguće je u jedan prenosivi računar ugraditi dve grafičke kartice i na taj način unaprediti grafičke karakteristike računara.

Kompanija Nvidia je saopštila da će njen novi procesor GeForce GTX 280M u svoje modele ugrađivati većina velikih proizvođača prenosivih računara, i to u modele sa Windowsom, Linuxom ili operativnim sistemom OS X .

Cena procesora GeForce GTX 280M nije saopštena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.