Nvidia nudi personalni superkompjuter

Izvor: Mikro - PC World, 19.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nvidia nudi personalni superkompjuter

Kompanija Nvidia poznata po proizvodnji grafičkih procesora i kartica prikazala je 18. novembra novi računar koji po snazi odgovara čitavoj skupini kompjutera, ali mu je cena tek delić njihove ukupne cene. Nvidia je novi kompjuter razvila partnerskom saradnjom s nekoliko drugih kompanija i nazvala ga Tesla Personal Supercomputer. Pokretačka snaga novog kompjutera je grafička procesorska jedinica zasnovana na paralelnoj kompjuterskoj arhitekturi Cuda. Kompjuteri koji koriste grafički procesor Tesla C1060 imaju snagu koja je 250 puta veća od tipične personalne radne stanice, što će istraživačima omogućiti da izvode složene simulacije, eksperimente i obimna izračunavanja bez potrebe za iznajmljivanjem vremena na nekom superkompjuteru. Kartica Tesla C1060 ugrađena u prikazane stone kompjutere košta 1700 dolara, a kompjuteri u koje je ugrađena koštaju manje od 10.000 dolara, što je i do 100 puta jeftinije od kompjuterskog klastera sličnih performansi. Sistemi s ovom karticom postižu brzine od četiri teraflopsa (biliona operacija u pokretnom zarezu u sekundi). Personalne superkompjutere zasnovane na grafičkim procesorskim jedinicama već koriste institut Maks Plank i univerziteti u Urbani-Šampanj i Kembridžu. Među kompanijama koje nude Tesla Personal Supercomputer su Dell, Lenovo, Asus, Western Scientific i nekoliko drugih. (M.V.)

Nastavak na Mikro - PC World...






Povezane vesti

Tesla personalni super računar

Izvor: ITsvet.com, 19.Nov.2008

Kompanija NVIDIA je sa svojim partnerima predstavila GPU bazirani ''Tesla Personal Supercomputer''. '' Tesla'' super računar nudi procesnu moć klaster super kompjutera po ceni i veličini običnog desktop računara. CPU i GPU rade zajedno i postižu performanse koje su poredive sa super kompjuterima,...

Nastavak na ITsvet.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mikro - PC World. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mikro - PC World. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.