Novo rešenje za uštede u centru za obradu podataka

Izvor: B92, 28.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo rešenje za uštede u centru za obradu podataka

Kompanija Sentilla iz Redvuda u Kaliforniji počela je ove nedelje da prodaje merač strujne potrošnje pojedinačnih servera u centru za obradu podataka i da na osnovu toga ukazuje na moguće uštede.

Izvor: Mikro




Proizvod pod nazivom Sentilla Energy Manager for Data Centers, koristi male uređaje zasnovane na Javi koji se uključuju u napojnu utičnicu svakog servera i mere njegovu stvarnu i reaktivnu snagu. Podaci iz svakog merača se prikupljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preko bežične mreže i šalju administrativnoj konzoli na kojoj se dobija prikaz potrošnje svakog servera pojedinačno.

Proizvod može da identifikuje servere koji troše struju a nisu opterećeni nikakvim zadatkom, ili da poredi koliko energije koriste serveri različitih proizvođača ili različitih konfiguracija. Može da se poveže i sa uređajima za skladištenje podataka i potom pomogne administratorima da, primera radi, utvrde pravi trenutak za zamenu diskova, jer oni tokom vremena postepeno gube energetsku efikasnost.

Sentilla je navodno već potpisala ugovor s jednom velikom telekomunikacionom kompanijom, a ima i podršku kompanije Sun Microsystems koja njen proizvod koristi da demonstrira energetsku efikasnost svojih servera. Kompanija Sentilla svoj proizvod naplaćuje prema broju korišćenih mernih uređaja. Cena im je 250 dolara po jednom meraču, ali ukoliko se radi o većoj količini može biti i niža. Na primer, hiljadu uređaja koštalo bi 100.000 dolara, uključujući i administrativni softver.

Sentillini uređaji izgledom podsećaju na strujne adaptere za prenosive računare, ali postoji i varijanta u kojoj su grupisani u stalažu visine 1U (standardna oznaka 1U označava šasiju servera visine 1,75 inča), koja se može utaknuti u orman, što je pogodnije rešenje za servere smeštene u ormane.

Sentilla je svoju tehnologiju prvobitno razvila za proizvodnu industriju, ali ju je prethodne godine prilagodila za upotrebu u centrima za obradu podataka, jer je smanjenje potrošnje struje postalo vrhunski prioritet mnogih kompanija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novo rešenje za uštede u centru za obradu podataka

Izvor: Mikro - PC World, 28.Jan.2009

Kompanija Sentilla iz Redvuda u Kaliforniji počela je ove nedelje da prodaje merač strujne potrošnje pojedinačnih servera u centru za obradu podataka i da na osnovu toga ukazuje na moguće uštede. Proizvod pod nazivom Sentilla Energy Manager for Data Centers, koristi male uređaje zasnovane na...

Nastavak na Mikro - PC World...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.