Novo doba: “AI profesor” stiže na Harvard

Izvor: ItRešenja.com, 01.Jul.2023, 22:29

Novo doba: “AI profesor” stiže na Harvard

Harvard će na jesen dobiti pojačanje u obliku „AI profesora“, a biće zadužen za popularni kurs kodiranja – CS50. Protivnici se već bune, te ističu da je šteta što se odustaje od ljudskih predavača.

Sve izgleda pomalo sumanuto. Postavlja se pitanje zašto AI uopšte podučava ljude, kad već ukida potrebu za običnim profesorima. Zaduženi za pomenu kurs su spomenuli i da eksperimentišu s GPT 3.5 i GPT 4 modelima, a u želji da istaknu da >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << je ovaj odel oduvek uključivao novi softver u podučavanje, pa je i „AI predavač“ deo te tradicije. Nevolja je i u tome što ni GPT 3.5, niti GPT 4 modeli nisu savršeni kad je kodiranje u pitanju, pa se čini da ova odluka zapravo nije donesena zato što se veruje da će koristiti studentima.

Svet se menja, u to nema sumnje, ali nisu sve promene dobre. Nije ovo jedini upliv AI alata u školske vode – Bill Gates je u aprilu najavio da će AI decu učiti da čitaju za oko 18 meseci, pa se čini da čovečanstvo polako zaboravlja da škola nije samo sterilno bubanje činjenica – učitelji su oduvek bili u samom vrhu važnih osoba u životu svakog đaka. Ostaje nam da vidimo hoće li veštačka inteligencija savladati i tu veštinu.

Izvor: PC Press

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.