Izvor: Politika, 22.Avg.2011, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi virus ruši Fejsbuk

Opasnost preti od poruke „Wanna laugh?” (Hoćeš da se smeješ) i nipošto ne treba kliknuti na ponuđeni link

Korisnici najpopularnije društvene mreže na Internetu trebalo bi da budu na oprezu jer se pojavio novi virus, skriven iza linka koji obećava zabavu.

Ukoliko se u prozorčiću za četovanje pojavi poruka u kojoj piše „Wanna laugh?” (Hoćeš da se smeješ), u pitanju je virus

koji upada u kompjuter na sledeći način: odmah posle logovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << korisnika na ekranu se pojavljuje zahtev za četovanje sa pomenutim tekstom, uz link koji treba da klikne da bi skinuo novi fleš program i odgledao preporučeni video.

Kako da pobedite virus

1. U slučaju da je korisniku na ovaj način preuzet nalog i upotrebljen za slanje spam poruka, preporuka je da promeni lozinku. To može da uradi tako što će kliknuti na „Zaboravili ste lozinku?“ na stranici za logovanje.

2. Ukoliko je prva opcija nemoguća zbog toga što je promenjena i-mejl adresa, možda može da pomogne odeljak „Pomoć“ na Fejsbuku.

3. Dobro je na kompjuteru imati naprednu verziju softvera za zaštitu od virusa, koji će pronaći i otkloniti „uljeza“. Ukoliko nema odgovarajuće zaštite, moguće je da će se slične stvari ponavljati.

Virusi na Fejsbuku, kao i na Internetu uopšte, obično su maskirani iza fraza koje privlače pažnju. Nedavno se na Fejsbuku i Tviteru američkih korisnika pojavio jedan, skriven iza vesti o navodnoj smrti glumca Čarlija Šina, koji je vodio korisnike na lažnu stranicu Jutjuba.

Virus se krije i iza poruke„hi how are you“, koju takođe nipošto ne treba otvarati već odmah izbrisati.

Korisnici Fejsbuka koji dobijaju spam poruke bilo u sandučetu za poruke (inboksu), na zidu ili preko četa ne bi trebalo da ih otvaraju, nego da ih odmah izbrišu.

J. J. K.

objavljeno: 23.08.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi virus na Fejsbuku

Izvor: Radio 021, 22.Avg.2011

Korisnici najpopularnije društvene mreže na Internetu trebalo bi da budu na oprezu jer se pojavio novi virus, skriven iza linka koji obećava zabavu.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.