Novi ucenjivački trojanac

Izvor: B92, 16.Apr.2010, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi ucenjivački trojanac

Novi virus neće uništiti samo vaš kompjuter, nego i vaš ugled, prenosi Gizmodo.



Kenzero, kako se ovaj trojanac zove, pretnja je po korisnike koji nelegalno downloaduju Hentai igre za odrasle, preko japanskog file-sharing sajta Winni.

Nakon što korisnik pokrene igru, virus maskiran kao instalacioni ekran traži od korisnika da unese određene podatke, a za to vreme pravi screenshotove sa podacima o poslednjim otvaranim stranama.

Screenshotovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istorije browsera zaraženog korisnika bivaju automatski objavljeni, a nakon toga korisniku stiže poruka, pop-up ili email, sa ponudom. Naime, ukoliko korisnik uplati 1500 jena, vrednost od oko 1200 dinara, web stranica sa podacima o njegovim internet navikama biće izbrisana.

Iz kompanije koja se bavi bezbednošću na internetu, Trend Micro, navode da je sajt na kome se objavljuju podaci registrovan na kompaniju Romancing Inc, a ona na ime nepostojeće osobe - Šoen Overs.

"Ovo ime smo viđali ranije u vezi sa Zeus i Koobface trojancima. To je organizovana kriminalna banda koja je konstantno povezana sa ovakvim aktivnostima", rekao je Rik Ferguson, viši savetnik kompanije Trend Micro, prenosi BBC.

Prema poslednjim informacijama, oko pet i po hiljada ljudi priznalo je da su bili žrtva Kenzera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.