Novi propust u Windowsu

Izvor: B92, 10.Avg.2010, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi propust u Windowsu

Izreaelski istraživač, Gil Dabah, objavio je u petak novi propust Windowsa koji obuhvata sve aktuelne verzije ovog operativnog sistema. Microsoft poručuje da će zakrpa uskoro biti spremna, ali i da propust nije toliko rizičan za korisnike.



Novi propust koji je pronađen u kernelu Windowsa može da ugrozi sve korisnike aktuelnih Microsoft operativnih sistema: Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows Server 2008, Windows 7, bilo da su oni sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili bez servisnih paketa i bilo da je u pitanju 32 ili 64 bitna verzija operativnog sistema.

Propust se nalazi u komponenti sistema pod nazivom win32k.sys, koji ima bitnu ulogu u brojnim operacijama operativnog sistema Windows, kao što je menadžment prozora i rad sa 2D grafikom.

Problem je prouzrokovan greškom u funkciji "CreadDIBPalette ()” , a kao posledice se mogu javiti "Blue screen” (popularni plavi ekran smrti) i ekspoatacija od strane zlonamernih korisnika koji pomoću ovog propusta mogu uticati na obaranje celog sistema ili da kreiraju proizvoljan programski kod sa administratorskim privilegijama.

Kompanija Microsoft je poručila da je upoznata sa problemom,međutim nije objavila tačan datum izbacivanja zakrpe za isti s obzirom da se radi o problemu koji nije toliko rizičan za korisnike njihovih operativnih sistema.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.