Novi Ask.com

Izvor: B92, 03.Avg.2010, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Ask.com

Ask.com, koji je trenutno četvrti najveći pretraživač u SAD (ispred njega su Google, Yahoo i Bing), želi ponovo da postane stručni servis za pitanja i odgovore.

Izvor: Mikro




Krajem devedesetih godina prošlog veka zvao se Ask Jeeves, veoma je uspešno (za to vreme) odgovarao na postavljena pitanja i bio prepoznatljiv po logotipu batlera Dživsa. Međutim, vremena su se promenila. Google je 1998. započeo revoluciju s ključnim rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja i danas traje. Upiti se više nisu morali postavljati kao cele rečenice i Ask.com je gurnut u stranu. Pokušao je da sledi Google, ali nikad nije uspeo da povrati nekadašnji sjaj.

Prošle nedelje započeo je novu kampanju i potpuno redizajnirao svoju stranu ne bi li povratio bar deo tržišta koji drži Google. Promena je najavljivana još od novembra prošle godine, ali je strana Ask.com tek od prošle nedelje ušla u javnu beta fazu nove odgovaračke tehnologije i „samo je vrh ledenog brega" s obzirom na buduću interakcije s društvenim mrežama i povećanu mobilnu podršku.

Novi servis je delom pretraživač, a delom sistem pitanja i odgovora u kome se pitanja upućuju stručnjacima čija se mišljenja prikupljaju širom weba, a odgovori će ličiti na mešavinu onoga što nude Bing, Yahoo Answers, Quora i Aardvark. Ukoliko novi Ask.com ne može da nađe odgovor, uputiće vas na svoju veliku zajednicu korisnika (mesečno ih ima 90 miliona) kojima možete postaviti svoje pitanje. Verovatno će neko znati da odgovori i taj odgovor će potom biti iskorišćen za buduća pitanja.

Nova početna strana pretrpela je zato dramatičnu promenu. Pretraživanje je i dalje u prvom planu i u centru strane, ali da bi istakao aspekt pitanja i odgovora (Q&A), Ask je na nju postavio i Pitanje dana (Question of the Day) kao i odeljak Popularna pitanja (Popular Questions), što je samo početak promena koje će uslediti.

Smatra se da je ovo pametan potez, jer ni Ask.com ni bilo ko drugi ne može da se takmiči s Googleom koristeći algoritme, ali postoje praznine u njegovom naoružanju kojih je i on svestan, a tu svakako spadaju odgovori koje su dostavili ljudi. Google je znajući to kupio Aardvark (sistem direktnih odgovora na pitanja) i Metaweb (koji uklanja rečničku dvosmislenost obraćajući se imeniku „entiteta").

Ask.com se nada da će zahvaljujući znanju svojih korisnika obezbediti bolje odgovore svima koji postave pitanje na njegovoj mrežnoj lokaciji.

Istorijski gledano Ask.com je bio mesto gde su korisnici mogli da postave pretraživačke upite u vidu pitanja i do 40% njegovih pretraživanja još uvek se izvršava na taj način.

Kompanija je vremenom napravila bazu s pola milijarde parova pitanja i odgovora koji pokrivaju oko 60% upita podnetih u obliku pitanja. Izazov je bio kako obraditi preostalih 40%. Jedna mogućnost je da se angažuju ljudi, a druga da se koristi semantičko pretraživanje koje pokušava da dođe do najboljeg odgovora tako što će razumeti kontekst pitanja, ali ono se još uvek razvija. Zato su u kompaniji zaključili da je bolje rešenje okrenuti se mudrosti onih koji koriste Ask.com.

Unapređeni servis će zato raditi tako što će se ona pitanja za koja nema gotovih odgovora u bazi poslati registrovanim korisnicima koje kompanija smatra stručnjacima. Oni će biti identifikovani na osnovu informacija u njihovim Ask.com profilima, kao što su lokacija na kojoj se nalaze, omiljeni ansambli i TV emisije i razne druge oblasti interesovanja. Ask.com će skenirati informacije i nastojati da poveže pitanje s pravim korisnicima.

Nastojaće da vremenom utvrdi koji stručnjaci su bili od najveće pomoći kako bi njima upućivao više pitanja. Biraće ih na osnovu više faktora, na primer, prema dužini i pismenosti odgovora, kvalitetu hiperveza koje navode i koliko često odgovaraju na pitanja.

Od korisnika će se tražiti da se u svojim profilima izjasne ukoliko žele da postanu stručnjaci i da navedu koliko pitanja žele da primaju. Ukoliko se na pitanje ne odgovori u roku od jednog sata, ono će se proslediti širem skupu korisnika.

Pitanja na koja nije dobijen odgovor ostaće objavljena nedelju dana. Registrovani korisnici dobiće obaveštenje e-mailom da je pitanje dobilo odgovor zajedno sa adresom strane na kojoj se on nalazi i svim drugim linkovima koje bi inače dobili kao odgovor na svoj upit.

Ask.com će svakodnevno procenjivati da li korisnici dobijaju kvalitetne odgovore. Kompanija se nada da će korisnici navraćati ponovo na njihovu stranu kako bude rastao njihov osećaj pripadanja zajednici.

Novi Ask.com će još neko vreme biti dostupan samo po pozivu, ali se početak rada očekuje uskoro. Za poziv se možete prijaviti ovde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.