Novac dele privilegovanima, umesto siromašnima

Izvor: Blic, 09.Okt.2014, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac dele privilegovanima, umesto siromašnima

Sistem socijalne zaštite u BiH nije ni efikasan, ni pravičan, zbog čega se mora menjati.

Iz Svetske banke procenjuju da je potrebno da se taj sistem postavi na čvrstu finansijsku osnovu, jer će se u suprotnom urušiti. Kako ističu, BiH troši duplo više na gotovinske naknade koje ne dolaze iz osiguranja nego što je prosek zemalja u tranziciji. Istraživanja pokazuju da je svega oko trećine građana BiH zadovoljno socijalnim primanjima koja su im na raspolaganju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Međunarodni stručnjaci upozoravaju i da se čak tri četvrtine ukupne potrošnje za socijalne naknade u BiH daje na osnovu privilegija, odnosno statusa, a ne na osnovu potreba. To se, smatraju, mora promeniti da bi se sistem stavio na zdrave osnove.

- Vlada RS je svesna određenih problema u tom sistemu i zato radimo sa timom Svetske banke da se unapredi sistem socijalne zaštite. Pre svega, treba razdvojiti socijalne naknade koje se daju da bi se nekome obezbedio obavezni minimum socijalne sigurnosti od statusnih naknada koje dolaze na osnovu, recimo, boračkog statusa, a nemaju veze sa imovinskim stanjem. Radimo na uvođenju novog mehanizma i za klasična socijalna davanja, a to je da se više ne gledaju prihodi pojedinca ili domaćinstva, već i ono što on troši. To je model tzv. indirektnog imovinskog cenzusa – kaže pomoćnik ministra za socijalnu zaštitu RS Ljubo Lepir.

Po njegovim rečima, priprema se i jedinstveni registar socijalnih davanja, da bi se efikasnije pratili izdaci iz budžeta na svim nivoima.

Nema više povlaštenih penzija

- U penzijskom sistemu RS nema više povlaštenih penzija, kao ni prevremene penzije. Visina penzije zavisi od dužine penzijskog staža osiguranika, visine plata i osnovica osiguranja na koje je plaćen doprinos za PIO. U fazi debate o novom Zakonu o PIO bio je predlog i za visoke kazne za one koji ranije odlaze u penziju, od čega se odustalo, ali se pribeglo formi da se prilikom obračuna penzije po bod sistemu vrednuje dužina staža osiguranja ili penzijskog staža. Vrednuje se i sav penzijski staž preko 40 godina, što praktično znači da se destimuliše raniji odlazak u penziju, a vrednuje što duži rad – objašnjava portparol Fonda PIO RS Tihomir Joksimović.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH ističu da je jedan od najvećih problema BiH u ovoj oblasti šarolikost propisa i praksi.

- Ne postoje minimalni standardi za socijalnu zaštitu u celoj BiH. U FBiH, recimo, područje socijalne zaštite je uređeno Okvirnim zakonom o socijalnoj zaštiti, kojim su uspostavljeni minimalni standardi, a koje kantoni prilagođavaju kroz posebne zakone. To dovodi do velikih razlika i diskriminatorske prakse u ostvarivanju prava na socijalnu zaštitu. Sada se radi reforma u toj oblasti, kojom se planiraju uvesti minimalni standardi za sve oblike socijalne zaštite – navodi portparol Zorica Rulj.  Ona dodaje da razlike u pravima između ratnih i civilnih korisnika davanja u celoj BiH ostaju jako izražene.

To finansijski znatno opterećuje sisteme socijalne zaštite, baš kao i problemi sa visinom i uplatom doprinosima. Tako u BiH jedan radnik praktično finansira zdravstvenu zaštitu za pet ljudi.

- Ovakva situacija je ne samo nepravedna, već narušava konkurentnost preduzeća i deluje destimulirajuće na rad u formalnoj ekonomiji. Osim toga, suviše je lako dobiti invalidninu, a tu je i mnogo povlaštenih penzija – navode kao probleme sistema stručnjaci Svetske banke u svojim izveštajima. U RS su, ipak, sva prava koja ne proizlaze iz rada izbačena iz sistema penzijsko-invalidskog osiguranja pre dve godine, kada je usvojen novi zakon o PIO, ali se u FBiH na to još čeka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.