Nova nadogradnja za Fajerfoks, stiže i izdanje sa proširenom podrškom (ESR)

Izvor: Baguje.com, 07.Feb.2012, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova nadogradnja za Fajerfoks, stiže i izdanje sa proširenom podrškom (ESR)

Mozila (Mozilla) je danas objavila novu nadogradnju za Fajerfoks (10) koja donosi poboljšanja za programere.
Pored toga, poboljšana je podrška za HTML5,  potrošnja memorije, ispravljeni su problemi i rušenja i još mnoštvo drugih izmena “ispod haube” .
Korisnici će primetiti da tokom “surfanja” navigacijsko dugme “nestaje” , a pojavljuje se samo kada je korisnik već prethodno bio na prethodnoj stranici, što je nova mogućnost.
Korisnici dodataka (add-ons) >> Pročitaj celu vest na sajtu Baguje.com << više neće morati da brinu da li će njihovi dodaci raditi, jer su od sada svi dodaci kompatibilni sa fajerfoksom.
Novi alati za programere pružaju jednostavan način provere elemenata u prozoru. Prebacivanje između CSS i HTML elemenata je sada lakše. Tu je podrška i za nove standarde poput CSS 3D tranformacija, zaobljenih i glađih ivica u VebDžiel (WebGL) animacijama.
Velika promena je i uvođenje novih razvojnih alata. Fajerfoks je sada bogatiji sa alatom za uvid u DOM, modificiranje i gledanje CSS svojstva, “inspektorom” stranica (Page Inspector) sa kojim mogu sa lakoćom pogledati i menjati strukturu i izgled stranice, bez napuštanja fajerfoksa.
CSS inspektor pokazuje popis CSS svojstava povezanih sa odabranim elementom, uključujući i nasleđena svojstva.
Javaskript (JavaScript) “skrečped” (stratchpad) sada koristi Eklips Orion za uređivanje koda kako bi omogućio naglašavanje sintaksi i drugih značajki sa kojima je lakše i jednostavnije pisati javaskript.
Korisnici Fajerfoksa (9) nadogranju će dobiti u roku od 48 sati.
Fajerfoks na srpskom (ćirilica) se može preuzeti na službenim stranicama Mozile.
Ukoliko imate pitanja ili problema sa novom nadogradnjom Fajerfoksa, pišite u temi na forumu Mozila Srbija zajednice.
Ne zaboravite da proverite Vaše priključke nakon nadogradnje! Priključci često prouzrokuju probleme poput rušenja veb pregledača.
Pored ove nadogradnje, Mozila će u utorak isporučiti i Fajerfoks 3.6.26, bezbednosnu nadogradnju za ovu dve godine staru verziju. Posle ove nadogradnje uslediće još dve pre nego što se Fajerfoksu 3.6 krajem aprila ne prestane davati podrška.
Proširena podrška (ESR) Fajerfoks 10 biće i prva verzija u liniji izdanja s proširenom podrškom (Extended Support Release, ESR) koju je Mozila stvorila za preduzeća koja ne mogu ili neće da ažuriraju program svakih šest nedelja. Fajerfoks ESR će se ažurirati svake 42 nedelje, odnosno sedam puta sporije od standardnog ritma.
Koliko će ovo izdanje sa proširenom podrškom biti prihvaćeno, ostaje da se vidi.
Fajerfoks za Android
Verzija 10 za Android donosi zaobljenje i glađe ivice za VebDžiel (WebGL), hardversko ubrzanje preko OpenDžiela (OpenGL) , jednostavnije podešavanje Usklađivanja (Sync) i stabilnosne ispravke.
Fajerfoks za Android će dobiti nativni izgled u 11 verziji, koji će doneti bolje performanse i podršku za Fleš priključak (Adobe Flash) . Kako je mobilni tim izjavio, Od  jedanaeste verzije fokusiraće se samo na poboljšanje celokupne brzine.
Mobilnu verziju je moguće preuzeti na Android Marketu.
Srodni postovi

Nove nadogradnje za fajerfoks na Beta i Aurora kanalu

64-bitni Fajerfoks (Firefox)?

Video pozivi preko Skype-a na Android-u
Post "Nova nadogradnja za Fajerfoks, stiže i izdanje sa proširenom podrškom (ESR)" je objavio icecold za sajt Baguje.COM, dana 2. 02. 2012.
Kategorije: Android, Firefox, Headline, Veb brauzeri, Vesti | Tagovi: ESR, OpenGL, webgl



Nastavak na Baguje.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Baguje.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Baguje.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.