Nesrećan svaki 10. Srbin

Izvor: Blic, 02.Jan.2015, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nesrećan svaki 10. Srbin

Na listi 65 zemalja sveta Srbija se nalazi na četvrtom mestu vodećih pesimista u opštim očekivanjima i na trećem mestu vodećih pesimista kada je reč o ekonomskim očekivanjima.

To pokazuje međunarodna studija “Kraj godine” koju krajem svake godine sprovodi asocijacija „WIN-Galup internešenel“.

Manje od polovine građana Srbije oseća se srećnim, a svaki deseti za sebe smatra da je nesrećan, što je mnogo lošiji rezultat od svetskog proseka. Većina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << građana sveta (70 odsto) oseća se srećnim, što je skoro dvostruko više od srpskog proseka od 41 odsto onih koji se smatraju srećnima.

S druge strane, i u oblasti “nesrećnih” Srbija kvari svetski prosek sa 12 odsto onih koji se smatraju nesrećnim, nasuprot svega šest odsto globalno nesrećnih. Svaki drugi stanovnik sveta (53 odsto) očekuje da će 2015. godina biti bolja od 2014, dok isto mišljenje deli tek manje od četvrtine građana Srbije.

Velike su i razlike u ekonomskim očekivanjima između građana Srbije i svetskog proseka. Gotovo dve trećine građana Srbije očekuje ekonomske poteškoće, nasuprot globalnog proseka od 23 odsto. Dok je 42 odsto građana sveta optimistično u pogledu ekonomije, samo 15 odsto građana Srbije očekuje prosperitet.

Najsrećniji su stanovnici Fidžija (93 odsto), a najmanje srećni građani Grčke (25 odsto). Najveći pesimisti u ekonomskim očekivanjima su Malezija (61 odsto) i Francuska (57 odsto), a najveći ekonomski optimisti žive u Nigeriji (80 odsto), Maroku (70 odsto) i Fidžiju (68 odsto).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.