Neko nas posmatra

Izvor: ZaštitaPodataka.com, 23.Sep.2014, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neko nas posmatra

Kako javlja Blic, međunarodna hakerska grupa je presrela pola miliona sigurnosnih i veb kamera u 154 zemlje sveta i 313 u Srbiji.

Hakeri su na svom sajtu objavili sadržaj sa kamera čiji se sadržaj emituje uživo sa najrazličitijih mesta – firmi, privatnih stanova, lokala, pa čak do pogrebnih preduzeća. Žrtve su korisnici sigurnosnih i veb kamera koji nisu promenili fabrički podešene podatke za pristup (npr. admin, 12345). O opasnosti korišćenja >> Pročitaj celu vest na sajtu ZaštitaPodataka.com << generičkih korisničkih imena i šifara  smo već govorili. Najviše zabrinjava činjenica da se na Internetu mogu pratiti uživo snimci iz nečijih domova (bebe u krevecima, razgolićeni ljudi u svojim sobama itd.).

Sombor

Beograd

Niš

Mnoge države su pokrenule istragu, ali uprkos tome, sajt i dalje radi i dnevno ima hiljade posetilaca. Odeljenje za visokotehnološki kriminal Republike Srbije je izjavilo da će proveriti da li postoje osnove za pokretanje istrage. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je još jednom istakao koliko je važan zakon o video-nadzoru na čijem donošenju insistira već duže vreme. Naravno, i dalje se po tom pitanju ništa ne dešava.

Ono što je u moći korisnika i na čemu uvek insistiramo je da promene i “pojačaju” zaštitu svojih uređaja. Stavite šifre koje su kombinacija malih i velikih slova, brojeva i specijalnih znakova. To će delimično umanjiti šanse da budete hakovani. Staviti šifru 12345 je kao ostaviti otvorena vrata od kuće da lopov može bez muke da uđe i uzme šta mu treba.

Bez ulaženja u kompleksnu matematiku iza same teorije (ova tema će biti obrađena u nekom od narednih članaka), najbolja kombinacija za šifru jeste spajanje 4 ili 5 običnih reči od 4 ili pet slova u jednu lozinku. Na primer: danasmedapijemleko. Vama je to mnogo lakše da zapamtite od P@ssW0rd3534$, a mnogo teže se razbija meda i njegova klopa od ove lozinke.

Hvala vam što čitate naš blog! Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa najnovijim vestima iz sveta zaštite podataka.

Nastavak na ZaštitaPodataka.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ZaštitaPodataka.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ZaštitaPodataka.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.