Neki će na Mars, a neke drma nostalgija: Ovo je prvo oružje iz kog je pucano u svemiru FOTO

Izvor: B92, 18.Feb.2021, 22:30

Neki će na Mars, a neke "drma" nostalgija: Ovo je prvo oružje iz kog je pucano u svemiru FOTO

Dok NASA, UAE i Kina vode sve zahuktaliju bitku za Mars, Rusi se podsećaju kako su stvari izgledale nekada. Tako na fotografiji koja ovih dana kruži internetom imamo priliku da vidimo automatski top R-23M - prvo oružje kojim je pucano u svemiru.

Ono što danas vidimo kao relikviju nekih prošlih (mada ne tako davnih) vremena, tada je bilo pravo remek-delo, a konačno imamo priliku da dobro pogledamo jedno od njih.

U pitanju je do sada najjasniji prikaz samoodbrambenog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sistema "Ščit-1". Njime je bila naoružana vojna svemirska stanica "Almaz OPS-2", koja je osam meseci kružila oko Zemlje između 1974. i 1975. godine.

Naime, Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je nedavno fotografiju na kojoj se, između ostalog, nalazio i ovaj top. Anatolij Zak, koji vodi internet-stranicu "Russia Space Web", uočio ga je i ukazao na njega.

Top je napravio razvojni biro "NPO Mašinostrojenije", koji je zaslužan i za poznati svemirski program "Almaz", popularan tokom Hladnog rata.

Do skoro je postojala jedna jedina fotografija R-23M topa, koja em što je bila veoma lošeg kvaliteta, em što je prikazivala samo prototip. Pre šest godina, jedna ruska televizija prikazala je sistem malo bolje.

U pitanju je tzv. "top-revolver", koji ima dizajn sličan kao kod "getling" topova i omogućava veću brzinu ispaljivanja nego kod običnog oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.