Ne odustaje: Oracle želi da uništi Google

Izvor: B92, 21.Avg.2016, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne odustaje: Oracle želi da uništi Google

Oracle je nedavno saopštio da će finansirati Kampanju za odgovornost, neprofitnu advokatsku organizaciju koja će raditi na tome da javnosti otkrije “sva zla koja je Google počinio”.

Planovi vodećeg kadra kompanije za proizvodnju kompjuterskog softvera ne izazivaju čuđenje, s obzirom na to da je Oracle u maju ove godine izgubio dugogodišnju sudsku bitku protiv Googlea, piše Engadget.

Naime, Oracle je 2010. godine podneo tužbu u kojoj tvrdi da je Google tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razvoja mobilnog operativnog sistema Android prekršio njegove patente i autorska prava koji se odnose na Javu.

Sud u Kaliforniji doneo je presudu u korist Googlea, navodeći da je tehnološki gigant imao pravo da koristi kod koji je poslužio kao osnova za razvoj Androida, na koji je autorsko pravo polagao Oracle.

Žalbu koju je Oracle nakon toga pokrenuo, Vrhovni sud SAD je odbacio, a kompanija sada planira da pokrene novu tužbu i istovremeno podrije svog rivala na različite načine.

Glavni problem na koji će se fokusirati jeste uticaj Googlea na američku vladu i lične živote korisnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.