Naučnici razvili uređaj koji ispravlja sopstvene greške

Izvor: B92, 18.Mar.2015, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici razvili uređaj koji ispravlja sopstvene greške

Kada naučnici u potpunosti razviju kvantni računar, biće to revolucionaran trenutak u kojem će brzina i efikasnost najbržih modernih računara postati poput tehnologije iz Srednjeg veka.

Ipak, pre nego što se to desi, stručnjaci poput profesora fizike Džona Martinisa moraće da kreiraju uređaje koji će iskoristiti mogućnosti koje im pruža kvantni bit ili kubit, a koji će u isto vreme morati da ispravljaju sopstvene greške inducirane uticajima okoline.

I >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaista, ono što predstavlja pravu prekretnicu, istraživači iz laboratorija Martinis nedavno su razvili i stavili u upotrebu. Reč je o razvijenom kvantnom uređaju koji vrši ispravljanje sopstvenih grešaka tako da ih pregleda i po potrebi stavlja u stranu.

Uređaj predstavlja prekretnicu jer će u budućnosti upravo njegove buduće verzije predstavljati ključne delove moćnih kvantnih računara.

Uloga ovakvog kvantnog uređaja ili kola jeste da zadrži konstantnu funkcionalnost ili stabilnost kubita koja je fundamentalna za neometan rad budućih računara. Kubit je zapravo kvantna verzija bita, osnovnih jedinica memorije modernih računara.

Dok bitovi mogu biti "1" ili "0", kubiti mogu biti u superpoziciji, odnosno u dve pozicije istovremeno. Iako im to daje veliku prednost nad klasičnim bitovima, ista karakteristika uzrokuje često "iskakanje" iz procesa.

Foto: Pixabay

Izvor: klix.ba

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.