Napravljena VEŠTAČKA KOŽA koja pomaže u ZARASTANJU RANA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Apr.2021, 09:47

Napravljena VEŠTAČKA KOŽA koja pomaže u ZARASTANJU RANA!

Dva dana je potrebno da rana zaraste, čak i ako se radi o ozbiljnoj povredi

U ruskom gradu Puščino, Naučnici s Instituta za teorijsku i eksperimentalnu fiziku Ruske akademije nauka (RAN) stvorili jedinstvenu vrstu tkanine za previjanje rana, koju su nazvali „veštačka koža“.

Ta tkanina se nanosi na ranu kako bi je zaštitila od infekcija i fizičkih oštećenja, ali istovremeno omogućava rast ćelija i osigurava da rana ne postane previše mokra ili suva dok >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je ispod tkanine.

„Veštačka koža“ je napravljena od kolagena ispunjenog dermalnim ćelijama, koje se nazivaju fibroblasti, i sloja epitelnih ćelija (keratonicita) koji su slični ljudskoj koži. Ovaj tanki materijal ubrzava zarastanje rana, piše Sputnjik Njuz.

Naučnici su potvrdili da je potrebno dva dana da rana zaraste, čak i ako se radi o ozbiljnoj povredi.

-RAN institut je poznat po tome što naučnici koji rade u njemu svake godine objave desetine naučnih otkrića iz biologije, hemije, fizike, farmacije i drugih nauka, rekla je Ekaterina Zinovieva, ministarka za investicije, industriju i nauku Moskve.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.