Naočare za pun 3D doživljaj

Izvor: B92, 15.Jan.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naočare za pun 3D doživljaj

Kompanija nVidia je na tržište izbacila novi proizvod koji igre sa 2D displeja pokazuje u pravom 3D okruženju.

Igor Conić




GeForce 3D Vision je naziv stereoskopskih bežičnih naočara koje naizmeničnim zatamnjenjem desnog i levog oka prave efekat kao da objekti "izlaze" iz monitora. Naravno, ovakve naočare nisu novost, pa će se stariji igrači setiti nVidijih TNT2 kartica koje su dolazile sa Elsa 3D Revelator naočarima koje su takođe pravile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 3D efekat.

Igre sa ovim naočarima izgledaju fantastično. Na novu dozu realizma moraćete se navići jer je ovakvo igranje potpuno drugačiji osećaj. Nisu potrebne bilo kakve intervencije na igrama da bi radile sa ovim naočarima pa su praktično sve igre podržane. Jedino što treba da uradite jeste da instalirate GeForce 3D Vision softver i da podestite ForceWare drajvere na stereoscopic 3D.

Za korišćenje ovih naočara biće vam potreban TFT monitor koji osvežava sliku u 120 Hz a takvi su vrlo retki. Obični TFT ekrani osvežavaju sliku na 60 Hz ali se zato možete poslužiti i nekim klasičnim CRT monitorom, ukoliko ga već niste bacili.

GeForce 3D Vision je prilično zahtevan pa će vam pored obavezne Viste, jakog procesora biti potrebna i GeForce grafička kartica novije generacije. Nvidija je objavila spisak podržanih kartica pa je minimum GeForce 8800 GT a naravno podržana je i njihovo najnovije čedo pod imenom GeForce GTX 295.

Cena GeForce 3D Vision biće 200 dolara i moći će da se kupe već krajem januara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.