Izvor: B92, 06.Jan.2024, 09:18

Nakon šest godina, Microsoft konačno odustao

Microsoftove VR funkcije će biti uklonjene iz budućih verzija Windows operativnog sistema.

Uprkos tome što se promoviše kao "sledeća velika stvar" već čitavu deceniju, virtuelna stvarnost jednostavno ne može da dobije stabilno uporište.

Microsoft je upravo najavio kraj svoje vizije VR-a. Kompanija je prekinula podršku za Windows Mixed Reality. Microsoftove VR funkcije će biti uklonjene iz budućih verzija Windows operativnog sistema, čineći beskorisnim sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mixed Reality koje korisnici imaju.

Microsoft je objavio Mixed Reality 2017. godine kada je VR ekosistem još rastao. Facebook (sada Meta) je još uvek integrisala Oculus, koji će kasnije spojiti u Meta brend. Oculus Quest se pojavio tek dve godine kasnije, što je Microsoftu omogućilo prostor da prigrabi deo tržišta u razvoju. Ovaj potez dolazi skoro godinu dana nakon što je Microsoft počeo da otpušta hiljade zaposlenih koji rade na VR-u.

Windows Mixed Reality je razvijan paralelno sa naporima kompanije da gradi Microsoft HoloLens, koji su rezultirali 3.500 dolara vrednim HoloLens 2 uređajem za poslovanja, koji nije otkazan. Microsoft je najavio kraj pomešane realnosti uz najmanju moguću pompu. Ova funkcija je dodata na listu zastarelih Windows funkcija na Microsoftovoj veb lokaciji. Zajedno sa prestankom podrške za Mixed Reality, aplikacija Mixed Reality Portal i Windows Mixed Reality za Steam VR takođe se ukidaju.

U suštini nije bilo marketinga za ovu funkciju, čak i kada je kripto histerija primorala Metaverse da bude na čelu potrošačke tehnologije. HP Reverb G2 je bio poslednje izdanje Mixed Reality, a to je bilo još 2020. To čak nije bio ni potpuno novi hardver — niko nije najavio nove slušalice za Windows Mixed Reality još od 2019.

Srećom, većina ovakvih uređaja je nedostupna godinama, tako da je broj korisnika koji su pogođeni ovom odlukom Microsofta verovatno mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.