Najprodavaniji mobilni uređaj svih vremena

Izvor: ItRešenja.com, 05.Okt.2015, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najprodavaniji mobilni uređaj svih vremena

Odavno već živimo u eri mobilnih uređaja i gotovo da nema čoveka koji u svom korisničkom veku nije promenio više od “nekoliko” mobilnih telefona, tableta , smartfona i sl. Za sve to vreme svedoci smo brojnih modela koji su proglašavani revolucionarnim ili pak onih koji su snažno obeležili pojedine periode, pa je zanimljivo videti koji mobilni uređaj nosi titulu najprodavanijeg svih vremena. Šta vi mislite o kom modelu je reč?

Od pojave prvih mobilnih telefona koji su predstavljali >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << zaista nešto potpuno inovativno na tržištu, pa do najnovijih pametnih telefonai tableta koje sada koristimo, menjale su se i potrebe i svest samih korisnika, pa je prilično teško iz današnje perspektive racionalno oceniti koliko je koji model bio značajan i revolucionaran u određenom trenutku.

Mnogi će na pijedestal staviti pojavu prvih BlackBerry pametnih telefona, mnogi su na strani prvih Apple iPhone uređaja, ali ne smemo zaboraviti ni značaj Android platforme koja je možda najzaslužnija za to da mobilni uređaji kakve sada poznajemo uđu u masovnu upotrebu među svim kategorijama korisnika. Sa druge strane kada se gledaju informacije o prodajnim rezultatima koje ove godine možemo da čujemo, gotovo neverovatno deluje podatak da je iPhone 6  za samo tri meseca ostvario prodaju od 71,5 miliona komada!

Ukoliko vam ove cifre deluju impresivno, a zaista se samo tako mogu oceniti, šta onda reći za podatak koji datira još iz 2003. godine, a odnosi se na činjenicu da je jedan model u periodu od pet godina prodat u više od 250 miliona komada. Reč je o legendarnom mobilnom telefonu Nokia 1100, koga je izgleda posedovala većina korisnika mobilnih telefona u to vreme!

Zanimljivo je da se radi o uređaju koji je u to vreme koštao svega oko 100 dolara, što je daleko manje od toga koliko koštaju današnji udarni modeli, a njegova petogodišnja popularnost je još jedna od stavki koje današnji uređaji ne mogu čak ni da sanjaju. Razlika u hardverskoj specifikaciji i mogućnostima između tadašnjih i današnjih modela je neuporediva, ali koliko god da je danas napravljen nezamisliv napredak na svim drugim poljima, prodajni rezultati koje je Nokia 1100 ostvarila teško da će iko ikada ostvariti. Mada ko zna, rekordi su tu da bi se obarali, zar ne?

Izvor: IT Market

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.