Najpoznatija društvena mreža pod lupom zbog bizarnog izazova: Evo šta poručuju stručnjaci

Izvor: B92, 25.Jan.2021, 10:31

Najpoznatija društvena mreža pod lupom zbog bizarnog izazova: Evo šta poručuju stručnjaci

Italijanska regulatorna tela naložila su TikToku blokiranje računa korisnika čiju starost ne mogu da potvrde. Na taj korak odlučila se nakon što je zemlju šokirala smrt desetogodišnjakinje čiji roditelji tvrde da je učestvovala u izazovu na popularnoj društvenoj mreži.

Kineski TikTok trenutno je najpopularnija društvena mreža. Ima više od 800 miliona mesečno aktivnih korisnika. Aplikacija je preuzeta više od dve milijarde puta. Posebno je popularna među tinejdžerima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Pojavio se rast tačno u onom trenutku kad je započela pandemija i zapravo možemo da kažemo da je činjenica da su mnogi ostali kod kuće zatvoreni uveliko doprinela rastu TikToka. Ljudi su u pidžamama kod kuće izvodili razne plesne pokrete nemajući pametnijeg posla te su pretvorili TikTok u apsolutno najveći fenomen trenutno u digitalnom svetu", rekao je Velimir Grgić, autor knjige o TikToku.

Kao i svaki drugi fenomen, i ovaj ima svoje negativne strane. Bizarni izazovi, često među mlađim korisnicima, već su bili prisutni i na drugim društvenim mrežama.

"Jedini način na koji možete dete da zaštitite jeste tako da probate da vaspitate dete da bude u stanju da rasuđuje i zna da razlikuje dobro od od zla. Onoliko koliko se može, zavisi koliko je dete staro. Ali, ako mislite da ćete kontrolisati detetov dan onako kako su ga kontrolisali u 20. veku - nećete uspeti, jer to nije moguće. Danas deca u svakom džepu imaju mobilni telefon. Ako im izvučeš iz njihovog džepa, u školi će imati neko drugi mobilni telefon", dodaje Grgić.

Ipak, stručnjaci napominju da postoji način da roditelji zaštite svoju decu.

"Odrasli treba da provode malo više vremena s decom, uče ih i upoznaju ih s tim novim trendovima i kako na najbolji način dete da pristupi onome što vide na internetu i odluče da li je to opasno za njih ili za druge", kaže Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

TikTok zahteva od korisnika da budu stari najmanje 13 godina, ali starosna ograničenja na internetu generalno se lako zaobilaze. Verovatno zato što je cilj internet društvenih mreža da imaju što više korisnika jer se na njima okreće i veliki novac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.