Najgora predviđanja IT moćnika: Nekad su se smejali ovome, a danas bez toga život ne možemo da zamislimo

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jul.2017, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najgora predviđanja IT moćnika: Nekad su se smejali ovome, a danas bez toga život ne možemo da zamislimo

Za rubriku verovali ili ne!

Zamislite da radite u svetu u kom tokom jednog prosečnog radnog dana dobijate na desetine inovativnih ideja, koje mogu i ne moraju biti pogodak. Odluke ovog tipa koštaju milione - bilo u plusu ili minusu. Sa takvim pritiskom, koliko biste mogli dovoljno precizno filtrirati takve ideje, a da se ne ogrešite o neku od njih? Vrlo teško, verovatno.

Ovo su dileme sa kojim se čelni ljudi najvećih IT kompanija svakodnevno sreću. Ipak, ni oni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nisu bezgrešni u svojim predviđanjima, te su pojedini poslovni promašaji i loše odluke zaista postali istorijski. Čak ni onda kada su se vinovnici loših procena izvinjavali javnosti ili pokušavali da se "operu", u javnosti su ostali kao top promašaji.

A evo liste najneverovatnijih odbijanja na koje su sledeće ideje naišle u tom trenutku:

DŽIM KEJES I VIDEO STRIMING

Teško da izvršni direktor Blockbuster-a ne može, a da se ne nađe prvi na jednoj ovakvoj listi. Ne tako davno, 2008 godine Džim je na temu konkurencije dao vrlo arogantnu izjavu:

" Što se konkurencije tiče, RedBox i Netflix nisu čak ni na našem radaru. Naša su konkurencija Wal-Mart i Apple."

Treba li istaći da je Blockbuster 2010 godine proglasio bankrot, dok Netflix danas vredi 62 milijare dolara? Džimu to sigurno ne treba danas istaći.

STIV BALMER I iPHONE

Foto: Profimedia

Bivši izvršni direktor Majkrosofta vrlo negativno je reagovao na pojavu iPhona, predviđajući ga totalnim promašajem. Skup, tehnički manjkav, Stiv je bez pardona izjavio: " 500 dolara? U tarifi? Kažem da je to najskuplji telefon na svetu. Nije čak zanimljiv ni poslovnim korisnicima jer nema tastaturu, a to ga čini ne baš dobrim uređajem za slanje emailova."

Velika je prilika da svoju email poštu Stiv proverava upravo preko nekih od modela iPhona.

REDŽI FILS EJM I IGRICE ZA MOBILNE TELEFONE

Foto: Profimedia/ilustracija

Predsetnik nekadašnjeg giganta Nintenda, Redži Fils imao je vrlo loše mišljenje o bilo kakvoj pomisli igrice u spravi kao što je mobilni telefon. Pre samo četiri godine on je izjavio sledeće: " Ove mobilne igre su potpuno potrošne, gledajući iz pozicije prosečnog korisnika. ".

Pitanje je da li Redži danas pripada u onih 65 miliona aktivnih igrača planetarno popularne igrice Pocemon Go.

TOMAS VOTSON I RAČUNARI

Foto: Srbija Danas

Mada ovu izjavu i ovakav stav treba prvenstveno shvatiti u svetlu vremena u kom se desila, ipak ne može da se preskoči na ovakvoj listi. Svojevremeno, tačnije 1943. godine, predsednik IBM-a, Tomas Votson smatrao je da računari nemaju budućnost. Da, baš to. On je te godine rekao: " Verujem da postoji svetko tržište za možda pet računara."

Da, prilično je sigurno da se ipak prodalo nešto više od pet.

ED ZANDER I iPOD

Foto: Youtube Printscreen/Marques Brownlee

Izvršni direktor Motorole, čiju izjavu je i kompanija kasnije pokušala da premaže svim bojama i opravda ga, je 2006 godine na konferenciji bio upitan o mišljenu novog proizvoda iPOD Nano-a. U to vreme, iPOd Nano imao je značajno veću memoriju od Motorolinog ROKR-a. Ipak, Zander nije to smatrao bitnim: " Ko šiša Nano. Šta dovraga Nano uopšte radi? Ko sluša 1.000 pesama? ". 

Kompanija je kasnije pokušala da kaže da se Zander samo šalio, ali...

STIV BALMER I GOOGLE

Foto: Profimedia

Zamislite da ste ikad bili u pozicji da kažete da je Google ništa i čist promašaj? A da ste pri tom već procenili da je iPhone glupost. Da, sve to je rekao izvršni direktor Mjakrosofta Stiv Balmer, kome očigledno predviđanja nisu jača strana.

" Google nije prava kompanija. To je kula od karata." Da, ta kula danas je najvrednija svetska kompanija i prešišala je Majkrosoft za 100 milijardi dolara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.