Najbolji AI proizvod u regionu napravljen u Srbiji

Izvor: B92, 12.Apr.2018, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji AI proizvod u regionu napravljen u Srbiji

Već dugo traje uspon IT sektora u Srbiji, ali isto toliko dugo traje kritički stav o tome da izvozimo znanje, a ne proizvod. Outsourcing je dominantan način rada programerskih kompanija, pa tako i dalje Srbi izvoze sirovinu u vidu radnih sati, koje prodajemo stranim IT kompanijama.

Taj rad strane kompanije višestruko naplaćuju kroz plasman proizvoda. Kompanija Saga, koja postoji skoro 30 godina, nije podlegla trendu, uložila je sredstva i energiju u svoj razvojni tim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je kreirao nekoliko jedinstvenih softverskih proizvoda, između ostalih i platformu zasnovanu na veštačkoj inteligenciji, Weaver. Na platformi radi pametni chat bot koji je već našao primenu u nekoliko domaćih i stranih kompanija.

Weaver platforma za chat bot predstavlja najnaprednije rešenje iz oblasti softverskih proizvoda koji u sebi primenjuju veštačku inteligenciju.

Osnovni koncept platforme je potpuno razumevanje prirodnog jezika. Razumevanje se ostvaruje korišćenjem NLU (natural language understanding) koncepta. Platforma je u mogućnosti da iz poruke (tekstualne ili glasovne) otklanja greške. Važno je napomenuti da se sama konverzacija između bota i čoveka odvija interaktivno i veoma slično komunikaciji između dva čoveka. To se postiže uz pomoć platforme koja poseduje napredan mehanizam za vođenje razgovora i sve je napravljeno domaćom pameću. Platforma se integriše sa bilo kojim core sistemom unutar kompanije, tako da bot korisnicima može da pomogne u bilo čemu i veoma nalik akcijama koje može da uradi sâm čovek – ali znatno brže i preciznije. Bot biva dostupan za komunikaciju na bilo kom kanalu, danas popularnim Viber, Skype, Facebook Messenger, ili putem nekog namenskog kanala, kao što je web chat.

Već sada nekoliko domaćih i nekoliko inostranih kompanija primenjuje Weaver platforma u poslovanju, a s obzirom da slična rešenja ne postoje u širem regionu, srpski proizvod se dobro pozicionira. Inženjeri iz kompanije Saga su još jednom pokazali da ni po čemu ne zaostaju u odnosu na kolege koje rade na najnaprednijim tržištima.

Jednostavan način komunikacije i korišćenja servisa ruši barijere između komplikovanog interfejsa aplikacija i ljudi kojima je servis neophodan. Važno je napomenuti da je u potpunosti podržan srpski jezik, podržani su i mnogi drugi, ali srpski jezik predstavlja poseban izazov i dostignuće zbog svoje složenosti i izuzetno malog broja korisnika na svetskom nivou. Sve napisano stavlja Weaver platformu rame uz rame sa svetskim liderima iz oblasti veštačke inteligencije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.