Najbolje sa CES-a 2018

Izvor: ItRešenja.com, 25.Jan.2018, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolje sa CES-a 2018

Nakon više od pola veka postojanja, CES konferencija u Las Vegasu još uvek uspeva da oduševi i prijatno iznenadi sve one koji ga prate. Dobro se zna da posetioce na ovom mestu svaki put očekuje pregršt premijera i noviteta iz sveta potrošačke elektronike, pa su se tako i ove godine pred publikom našli neki fantastični roboti, odlični VR setovi, gaming mašine, 65 inčni OLED TV koga možete da “smotate” i stavite u torbu, pametne trake za trčanje od 4000 dolara, nova generacija pametnih >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << telefona i još mnogo toga.

Naravno, praktično je nemoguće nabrojati sve zanimljivo što je na ovom sajmu moglo da se vidi, pa je možda najpraktičnije izdvojiti neke od proizvoda koji bi mogli da ponesu titulu najinteresantnijih u pojedinim kategorijama…

Između ostalog na CES-u je predstavljen i najtanji notebook na svetu. U pitanju je Acer Swift 7, model koji je tanak svega 0.39 inča (0.99 cm) i težak je otprilike 1.12 kg. Iako bi se na prvu loptu moglo pomisliti da će jedan ovakav uređaj svakako biti veoma “krh”, stvarnost je drugačija. Ovaj laptop dolazi u jakom i čvrstom aluminijumskom kućištu i zaista odlično izgleda.

Ne treba spominjati da ovim potezom  Acer “napada” Apple-ov Macbook Air, te će samim tim sigurno privući mnoštvo kupaca. Ovaj tanki računar inače dolazi sa Intelovim Core i7 procesorom, 4/8 GB DDR4 memorijom, te 4G LTE modulom. Kako je najavljeno, početna cena za Swift 7 će biti oko 1699 dolara.

Dellova premium linija laptopova – XPS – dobila je novog člana porodice. Reč je o 15 inčnom hibridnom modelu koga ćete moći da koristite kao laptop i kao tablet (kada odvojite ekran od tastature). U osnovi ovaj računar dolazi u obliku čvrstog i veoma solidnog uređaja, koji donosi odličan ekran na dodir, vrhunske komponente (između ostalog Intelov procesor osme generacije), a lako ga je koristiti u “tablet modu” što će sigurno ubediti mnoge profesionalce da se opredele baš za njega.

Huawei je takođe imao čime da se pohvali na ovom sajmu, pa je između ostalog predstavio još jedan vrhunski pametni telefon koji stiže pod oznakom Honor View 10. Ovaj smartfon svakako podiže lestvicu kada se pogleda odnos cene i kvaliteta.

Uređaj inače dolazi sa ekranom veličine od 6 inča, “gomilom” RAM memorije i prostora za skladištenje, “AI-enhanced” kamerom, Kirin 970 procesorom a pritom će koštati “svega” 500 dolara! Dakle za srednju cenu smartfona dobijaju se performanse “high-end” klase.

Ovaj pametni sat možda ne deluje toliko “zvučno” kao neki drugi modeli, no radi se o vrhunskom uređaju koji je na tragu svog prethodnika Misfit Phasea, samo što donosi manje dimenzije. Pre svega, Misfit Path je veoma lep smartwatch koji izgleda kao analogni sat, koji pritom ima gomilu različitih mogućnosti.

Tako kada Misfit Path  stavite na ruku on će moći da prati koliko ste napravili koraka, kalorije koje ste potrošili, kilometražu koju ste prehodali, koliko ste spavali … Istovremeno može i da prima vaše poruke, pozive i notifikacije aplikacija sa vašeg telefona. Spomenimo da je i do određene mere vodootporan, pa ga možete bez brige nositi u različitim uslovima. Prema najavama sat će se pojaviti na tržištu negde tokom proleća, kada će moći da se nabavi po ceni od oko 150 dolara.

Iako je za većinu korisnika zaista previše da plate 4000 dolara za spravu za trčanje, traka pod nazivom Peloton Tread bi ipak mogla da predstavlja izuzetak. Naime, ona dolazi sa 32 inčnim HD touch ekranom, a sam ekran služi da na njemu možete da pratite vežbe dok trčite, da slušate nešto što volite ili jednostavno da gledate omiljenu seriju i tako “ubijete dve muve jednim udarcem”.

Takođe, na ekranu se prikazuje i vaša statistika (pređeno kilometara, potrošene kalorije i sl.), a očekivano lako možete da podešavate različite težine trčanja i još mnogo toga. Dakle ako imate višak novca možda je ova napredna traka za trčanje zaista dobra investicija.

Fiskerov osnivač – Henrik Fisker – se već oprobao u izradi sportskih automobila i pokušao da se takmiči sa BMW-om i Aston Martinom. Iako to nije baš prošlo najbolje, on očigledno ne odustaje, a sa novim automobilom bi čak mogao da zuzme prilično značajno mesto u auto-moto svetu.

Reč je o modelu EMotion koga pokreće električni motor koji bi trebao da bude dovoljan za prelaženje oko 500 kilometara sa jednim punjenjem. Takođe, najavljena je i radikalna promena dizajna baterija sa mogućnošću punjenja istih za svega 9 minuta. To na prvi pogled deluje zaista neverovatno, pa treba videti da li će u tome i uspeti što bi bilo zaista sjajno. Naravno pitanje je i koliko će uopšte primeraka ovog automobila uspeti da dođe do korianika jer će početna cena EMotion vozila iznositi oko 129.000 dolara. U svakom slučaju radi se o definitivno najboljem automobilu koji je prikazan na ovogodišnjem CES-u.

Tello nije samo fensi profesionalni dron. To je quadcopter dron koji bi trebao da košta svega 99 dolara, a njim može da se upravlja putem smartfona ili opciono preko bluetooth kontrolera. Dron bi trebalo da ima i kameru od 720p koja svakako predstavlja odličan dodatak ovoj priči.

Po svemu sudeći  Tello se čini kao odličan entry-point za sve one koji žele dobar dron, ali ne žele da izdvoje nekoliko hiljada dolara. Takođe, kao dodatak svemu, možete i da ga dodatno modifikujete pomoću MIT-jevog programskog jezika Scratch, što ipak zahteva i dodatno programersko znanje. Ipak i bez toga Tello predstavlja odličan izbor za vašu porodicu, pa čak i za njene najmlađe članove…

Mislili smo da je trka na polju “ko će imati veću dijagonalu na TV-u” gotova, međutim Samsung je uspeo opet da nas iznenadi. Uobičajeni LCD televizori od 85 inča su iznimno teški i skupi, ali Samsung je proizveo TV od 140+ inča, koristeći MicroLCD tehnologiju. Na taj način su dobili TV koji nije tako mnogo težak, dubok je svega par centimetara debljine, a pikseli su veličine 0.8 milimetara. Ipak, ono što može biti upitno jeste cena ovog istinskog “TV zida”, a ona će verovatno biti astronomska. Kako za sada nije objavljeno koliko će ona iznositi, ostaje da se divimo onome što ovaj proizvod može da ponudi…

Na CES-u je predstavljeno mnogo lepih i moćnih gamerskih računara, ali jedan se svakao izdvojio od ostalih. U pitanju je mašina koja dolazi pod oznakom Spark od Digital Storma. Iako nema najveće gabarite (mnogi proizvođači gaming PC-je pakuju u ogromna kućišta), unutar kućišta ovog računara se nalaze ponajbolje komponente koje možete da pronađete na tržištu. Zapravo, odnos kvaliteta i cene kod Digital Storm Spark računara se čini najboljim – početna cena mu je oko 1300 dolara, što može da ide i mnogo više, pogotovo kada u konfiguraciju ubacite GeForce GTX 1080 i Intelov Core i7-8700K procesor.

Ono što će se kod ovog računara mnogima svideti  odnosi se na i na custom vodeno hlađenje, prekrasno crno kućište, koje pritom ne zauzima previše mesta –  sve je “čisto” napravljeno i daje iste performanse kao i izvikaniji brendovi ali za očigledno manje novca.

Izvor: IT Market

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.