Najavljen Fairphone 2 novi modularni smartfon

Izvor: ItRešenja.com, 04.Jul.2015, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najavljen Fairphone 2 novi modularni smartfon

Koncept dizajniranja modularnih pametnih telefona svakako nije nov, Googleov projekat Ara je već svima dobro poznat, a među pionirima u ovoj oblasti se nalazi i kompanija Fairphone koja je upravo najavila Fairphone 2, novi model smartfona koji korisnicima omogućuje jednostavnu zamenu bilo kog dela, bez obzira da li to morate da radite usled nekog kvara ili samo želite da nadogradite uređaj jačim komponentama…

Fairphone 2 donosi pristup komponentama poput onog kakvog imate na klasičnim >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << desktop računarima, te otvaranjem kućišta svakom delu možete lako pristupiti, izvaditi ga i staviti novi – unutrašnjost i svi delovi su potpuno rastavljivi. Dakle bilo da želite da zamenite ekran, kameru, procesor, memoriju, mikrofon, zvučnik, bateriju ili već nešto drugo, potreban vam je šrafciger i malo vremena i posao možete obaviti čak i sami.

Sam uređaj Fairphone 2 u osnovi donosi specifikaciju koja u ovom trenutku podrazumeva 5-inčni ekran Full HD rezolucije (1080p) sa Gorilla Glass 3 zaštitom, Qualcommov Snapdragon 801 čipset uz 2GB RAM memorije, 32GB internog skladišnog prostora proširivog microSD karticama, te kakameru od 8MP, podršku za 4G LTE mreže, kao i dual SIM opciju. Najavljeno je i korišćenje Android 5.1 Lollipop operativnog sistema uz napomenu da kompanija planira da njihov OS bude open-source kako bi bilo omogućeno što lakše kreiranje i instaliranje neslužbenih operativnih sistema.

Ponuđena konfiguracija zahvaljujući modularnoj platformi ne mora ostati i zauvek takva, već se u budućnosti može vršiti jednostavna nadogradnja delova koje korisnik želi da izmeni, što je i osnovna ideja ovog koncepta. Fairphone 2 bi trebalo da se pojavi na jesen na evropskom tržištu po prilično visokoj ceni od od 525 eura, a kako će proći u odnosu na prvu verziju koja je ove godine rasprodata sa oko 60,000 komadaostaje da se vidi…

Izvor: Smart-Life

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.