NSA špijunira kada Windows pukne

Izvor: B92, 31.Dec.2013, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NSA špijunira kada Windows "pukne"

Ako ste ikada imali PC, sigurno vam se barem jednom desilo da vidite iritantni “popup” kojim vas Windows obaveštava da je došlo do greške u sistemu. Ono što niste znali je da ste možda zahvaljujući njima bili špijunirani.

Kada dođe do bilo kakve greške u sistemu o kojoj vas Windows obavesti, obično imate opciju da pošaljete izveštaj Microsoftu.

Međuti, ispostavilo se da slanjem tog izveštaja, korisnici računara otvaraju put američkoj Nacionalnoj bezbednosnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agenciji da nesmetano kontroliše njihove mašine.

O tome je u nedelju detaljno pisao nemački magazin Der Spiegel, opisujući rad u odeljenjima NSA. List je do otkrića došao zahvaljujući poslednjim dokumentima dobijenim od Edvarda Snoudena.

Zahvaljujući slanju izveštaja, NSA dobija “pasivni pristup” računarima. Iako se sa njim mogu pregledati samo poslati podaci, agencija dobija ključnu informaciju potrebnu za dalje hakovanje – ranjivosti mašine žrtve.

Jedna interna grafika sugeriše da su se agenti NSA šalili na račun toga koliko im je lako bilo da preko Windows popupa “upadnu u nečiji računar”.

Poput drugih kompanija, Microsoft je bio u teškoj poziciji od kako je Snouden obelodanio poverljiva dokumenta.

“Microsoft ne nudi vladi direktan niti nesputan pristup podacima naših korisnika”, rekao je predstavnik Microsofta. “Mi bismo se ozbiljno zabrinuli da su optužbe za postupke Vlade tačne”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.