NOVA OTKRIĆA: NASA veruje da se dokaz o životu na Marsu nalazi ispod površine planete

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Feb.2020, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVA OTKRIĆA: NASA veruje da se dokaz o životu na Marsu nalazi ispod površine planete

Inteziviranje istraživanja...

Agencija NASA bi trebalo da do kraja leta put Crvene planete pošalje rover Mars 2020 – najsofisticiraniji komad opreme u istoriji istraživanja kosmosa. Njegov zadatak će, između ostalog, biti i da na Zemlju vrati uzorke sa ove planete, a eksperti se nadaju da će se među njima naći i dokazi o postojanju života.

Većina eksperata veruje da, ako je na Marsu ikada bilo života, dokazi o tome postoje duboko ispod površine. Naučnici >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tu tvrdnju potkrepljuju time što je na površini veoma visoka radijacija, te nema vode, pa je malo verovatno da bi bilo koji oblik života mogao da postoji u tom predelu. Upravo se zbog toga već planiraju roboti koji bi mogli da istražuju ispod površine i zađu u sisteme pećina, ali se još uvek radi o veoma komplikovanom projektu.

Za početak bi istraživanje mogli da obavljaju roboti koji će biti u mogućnosti da detektuju vodu ispod površine, te druge supstance koje se dovode u vezu sa postojanjem života. Nakon toga bi njihovu ulogu mogli da preuzmu ljudi, a kada budu stigli do Marsa, u okviru misije koja je za sada planirana za period nakon 2030. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.