NAUČNICI NAUČILI ROBOTA DA ČITA: I to iz zatvorene knjige! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Dec.2016, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAUČNICI NAUČILI ROBOTA DA ČITA: I to iz zatvorene knjige! (VIDEO)

Značajno dostignuće.

Odavno se tvrdi da će roboti uskoro naučiti kako da "čitaju". Međutim, čini se da su roboti već otišli korak dalje i naučili da čitaju - iz zatvorene knjige.

Iako je razvoj optičkog prepoznavanja slova već uveliko olakšao digitalno "čitanje", istraživači s MIT-a i "Georgia Tech"-a razvijaju posebne slikovne i mašinske algoritme pomoću kojih roboti mogu da "nauč" kako da čitaju zatvorene knjige. Prema njihovom nedavno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << objavljenom radu, tehnologija pomoću terahercnog zračenja ili elektromagnetskog zračenja između infracrvene svetlosti i mikrotalasa skenira stranice u knjizi i prepoznaje slova.

NAJVEĆA PROMENA STIGLA NA INSTAGRAM: Ovom opcijom ugroziće i Fejsbuk! (VIDEO)

Kamera snima zračenje knjige i proizvodi različite signale koji upućuju na mesto gde se nalazi praznina ili otisak tinte. Algoritam na kraju obradi podatke za razlikovanje pojedinih slova. Sve to njihov algoritam je uspešno odradio za 9 od 20 čitljivih stranica teksta. Kako piše "Inverse", istraživač Barmak Hešmat objasnio je da je signal iz dubljih stranica slabiji.

U članku se naglašava da je tehnologija koja koristi ovaj algoritam dovoljno pametna da pobedi "CAPTCHA" sistem koji se temelji na tekstu, odnosno koristi "rečnik" od mogućih slova kako bi odredio reči. To pomaže da se "nevidljivo učini vidljivim", a tehnologija je posebno primamljiva svima koji žele da digitalizuju knjige.

Alireza Aghasi s MIT-a kaže da je pokušaj čitanja knjige pomoću elektromagnetskih talasa izuzetno zahtevno jer uvek može da bude preklapanja slova. Ali, bez obzira na to, ta se tehnologija već može neposredno primenjivati za izvlačenje sadržaja iz starih i istorijskih knjiga i dokumenata, koje bi diranje moglo da ošteti.

Dok se spisak posledica ovog otkrića još sastavlja, istraživači već najavljuju da će budući uređaji imati precizniju sposobnosti čitanja, odnosno da će moći da prodru kroz više slojeva papira.

Pročitajte i:

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.