Izvor: Nezavisne Novine, 20.Maj.2016, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA objavila novu fotografiju i snimak Marsa

NASA je objavila novi portret Marsa koji je napravio svemirski teleskop Hubble. Prelijepa fotografija otkriva polarne kape i oblake nad crvenim pejzažem, a nastala je 12. maja, kada je Mars bio na “samo” 80 miliona kilometara o Zemlje.

Velika tamna regija koja se vidi krajnje desno na fotografiji je Syrtis Major planina, jedna od prvih koju su primetili astronomi iz 17. veka.

Kristijan Hajgens ju je koristio kao referentnu tačku, kako bi mjerio brzinu rotacije Crvene >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << planete.

“Danas znamo da je Syrtis Major drevni neaktivni vulkan”, kažu iz NASA.

On 5/22, Mars, Earth & sun will all line up, aka opposition. @NASA_Hubble sees Mars approach https://t.co/GE9pQy7O3f pic.twitter.com/gS5GKQCYg0

Velika ovalna struktura na jugu je basen Hellas Planitia, nastala prije oko 3,5 milijardi godina udarom asteroida, dok je narandžasta oblast u središtu je Arabia Terra. Južno se nalaze duge tamne regije prekrivene stenama i sitnim peskom zaostalim za tokovima lave i nazivaju se Sinus Sabaeus (ka istoku) i Sunus Meridiani (ka zapadu).

Sjeverni pol je nešto manji, jer je trenutno kasno ljeto na sjevernoj hemisferi Marsa. Na ovoj polovini Crvene planete sletjele su misije Viking 1 (1976), Mars Pathfinder (1997) i Opportunity rover, dok su Spirit i Curiosity na drugoj strani.

Mars će 30. maja biti na najmanjoj udaljenosti od Zemlje u posljednjih 11 godina – na oko 75 miliona kilometara.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

FOTO: Ovako izgleda Mars u punom sjaju

Izvor: Vesti-online.com, 20.Maj.2016

NASA je objavila je fotografiju Marsa koju je napravio svemirski teleskop Habl. Ova slika nastala je 12. maja, kada je Crvena planeta od Zemlje bila udaljena "samo" 80 miliona kilometara, a otkriva polarne kape i oblake nad crvenim pejzažom...Kako su naveli istraživači, velika tamna regija koja se...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.