NADREALNE SLIKE Ovo su prve fotografije komete napravljene sondom Rozeta

Izvor: Blic, 12.Nov.2014, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NADREALNE SLIKE Ovo su prve fotografije komete napravljene sondom "Rozeta"

Prva fotografija koju je robot File poslao Zemlji je slika sonde Rozeta od koje se jutros odvojio kako bi započeo svoj sedmočasovni spust na kometu 67R/Čurjumov-Gerasimenko.

Kako javlja agencija Ansa, na fotografiji je jedan od 14 metara dugih solarnih panela orbitera.

File je napravio snimak pomoću fotokamere Civa-P u trenutku odvajanja od sonde Evropske svemirske agencije (ESA).

U medjuvremenu je u ESA stigla i potvrda da je Rozeta uspostavila kontakt >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa robotom odmah nakon njegovog "skoka".

"Rozeta dobija signal sa Filea", izjavio je šef misije Paolo Feri iz kontrolnog centra ESA u Darmštatu, u Nemačkoj.

Stručnjaci Evropske svemirske agencije (ESA) danas treba da spuste zemaljski robot na kometu u sunčevom sistemu, što je istorijski naučni poduhvat, javile su agencije.

To bi bio vrhunac desetogodišnje misije istraživanja komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko i prvi put da oprema za istraživanje bude spuštena na jednu kometu.

Prenos sletanja sonde na kometu možete pratiti ovde:

"Dobili smo zeleno svetlo da spustimo robota na kometu", saopštila je jutros ESA iz centra u Darmštatu u Nemačkoj.

Laboratorijski robot težak je 100 kilograma i veličine je veš mašine.

Biće mu potrebno sedam časova da se u slobodnom padu spusti na jezgro komete, koja se u svojoj najudaljenijoj tački od Sunca udaljena 5,6 astronimskih jedinica ili oko 850 miliona kilometara.

Programiran je za izvđenje devet eksperimenata, a sadrži i bušilicu uz pomoć koje će uzimati uzorke sa površine komete za analizu.

Zbog ogromne udaljenosti komete biće potrebno skoro pola sata da signali sa sonde Rozeta, koja ostaje u njenoj orbiti, stignu do Zemlje.

Čurjumov-Gerasimenko orbitira oko Sunca svakih 6,45 godina i dimenzija je 3,5 sa 4,00 km.

ESA je lansirala misiju Rozeta 2. marta 2004, a letelica je do komete stigla deset godina kasnije, 6. avgusta 2014. i u njenu orbitu ušla 10. septembra.

Naučnici se nadaju da će misija pomoći da saznaju više o poreklu i evoluciji nebeskih tela.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.