Mozilla odustala od Firefoxa 3.7

Izvor: B92, 18.Jan.2010, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mozilla odustala od Firefoxa 3.7

Mozilla je krajem prošle nedelje objavila da je promenila način razvijanja Firefoxa i planira da iz rasporeda objavljivanja izbaci verziju 3.7, a da umesto nje ponudi inkrementalne promene koje će objavljivati tokom cele godine.

Izvor: Mikro




Umesto jedne do dve nadogradnje godišnje, Mozilla će Firefoxu tiho dodavati nove funkcionalosti kroz redovna ažuriranja svakih 4–6 nedelja.

Ovo znači da je Firefox 3.7, koji je trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se pojavi u drugom tromesečju, izbačen iz razvojnog plana. Sledeća verzija ovog browsera otvorenog koda, koja će se pojaviti posle verzije 3.6 koja samo što nije objavljena, biće neimenovana nadogradnja planirana za kraj 2010. ili početak 2011. godine.

Prošle godine Mozilla je najavila da će objaviti par brzih nadogradnji nazvanih Firefox 3.6 i Firefox 3.7, koje bi se pojavile u razmacima od četiri do pet meseci. Posle tih manjih nadogradnji u poslednjem tromesečju 2010. godine usledila bi jedna veća – Firefox 4.0.

Međutim, na osnovu onoga što se dešava s verzijom Firefox 3.6, Mozilla se predomislila. Umesto u novembru 2009. kako je najavljeno, objavljivanje ove verzije je odloženo zbog ispravljanja grešaka i ubacivanja dodatnih beta verzija u razvojni ciklus. Firefox 3.6 je trenutno u fazi kandidata za objavljivanje i trebalo bi da se pojavi pre kraja meseca.

Pošto su u međuvremenu ustanovili šta ih sve usporava odlučeno je da se umesto verzije 3.7 postepeno dograđuje 3.6, pri čemu je prva takva nadogradnja dobila radni naziv „Lorentz" i zadatak joj je da razdvoji procese dodatnih modula (plug-in) od samog čitača. Mozilla već radi na projektu nazvanom „Electrolysis" koji će omogućiti da Firefox svaku stranu s jezičkom izvodi kao nezavisan proces, kako bi se onemogućilo da se ceo čitač zaglavi ako se zaglavi jedna strana. Googleov Chrome već radi na taj način.

Umesto da se čeka na završetak celog projekta Electrolysis, Mozilla će razdvajanja procesa specifičnih za pomenute dodatne module (na primer Adobeov Flash) isporučiti ranije kroz neku manju nadogradnju poput onih namenjenih isključivo ispravljanju bezbednosnih propusta.

Veće promene kao što je planirana promena interfejsa za Windows Vistu i 7 i dalje će se izvoditi kroz veliku nadogradnju, jer zahtevaju brojna prethodna testiranja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.