Mobilni na CES-u

Izvor: B92, 18.Jan.2010, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mobilni na CES-u

Sajam potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu događaj je koji najavljuje trendove. Impozantan broj izlagača svake godine tu predstavlja nove uređaje, kako one koji će se na tržištu naći ubrzo tako i one koji će za neodređeno dugo vreme iz faze koncepta stići do finalnog rešenja.

Marko Herman




CES 2010 održan je od 7. do 10. januara. Svoja rešenja na njemu je izlagalo preko 2.500 kompanija, a među njima je više od 330 onih koje to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čine prvi put. Prikazano je preko 20.000 proizvoda, što CES čini najvećim sajmom potrošačke elektronike u svetu. U ovom pregledu fokusiraćemo se samo na tržište mobilnih telefona, odnosno mobilnih komunikacija. A i u okviru tog segmenta ograničićemo se na poznatije marke.

Stari znanci

Finska Nokia i dalje drži najveći udeo na tržištu mobilnih telefona. Inoviranjem Symbian platforme, te unapređivanje Maemo GNU/Linux distribucije pokušava da tu poziciju i održi, ali sve je jasnije da polako gubi korak s konkurencijom. Na CES-u Nokia nije predstavila nove modele telefona: svi prikazani već su ranije bili najavljeni. Umesto toga, razvojem Ovi ponude Nokia pokušava da korisnike veže za svoje proizvode.

U Las Vegasu je najavljeno kombinovanje Ovi Maps i Ovi Games ponude u igru Ovi Maps Racing: virtuelno automobilsko takmičenje Ovi korisnika na ulicama sopstvenog komšiluka! Ipak, najviše pažnje Nokia je posvetila svojoj inicijativi Calling All Innovators . Radi se o konkursu koji učesnike treba da inspiriše da kreiraju mobilne proizvode ili rešenja koja se mogu primeniti u zemljama u kojima je prosečna dnevna zarada niža od 5 dolara. Pobednik konkursa osvojiće milion dolara.

Sony Ericsson je CES iskoristio da prikaže njihov dugo iščekivani Android model Xperia X10. Hardverski to je uređaj najviše klase: Snapdragon procesor na 1 GHz, 1 GB ugrađene memorije + podrška za 16 GB microSD kartice, ekran rezolucije 480x854 piksela, kamera od 8 megapiksela... Android 1.6 OS-u dodato je UEP grafičko okruženje.

Na SE štandu su se našli i Xperia Pureness koji se ističe providnim ekranom, preklopnik Jalou, te klasični candybar i slajder model Naite, Elm i Hazel.

Američka Motorola se ulaskom u Googleovu Android priču preporodila; od mobilnog odeljenja koje je bilo pred zatvaranjem (ili prodajom) sada se novi modeli s nestrpljenjem očekuju, a naročito njihov dolazak na evropsko tržište.

Na CESu je bilo reči o ažuriranju softvera njihovog top modela Droid (Milestone na evropskom tržištu) i pripremi podrške za Flash 10.1, ali je najveće interesovanje privukao novi model Backflip. On dolazi sa Android OS-om 1.5 i Motoblur grafičkim okruženjem, a od drugih modela sa qwerty tastaturom razlikuje se po tome što se ona nalazi sa zadnje strane telefona i osvetljava se kada se otvori poput preklopnih telefona.

Azijski aduti

Nokijin najveći konkurent Samsung takođe se nije pretrgao (barem kada se radi o mobilnim telefonima) na CES-u 2010. Korejci su se više posvetili drugim segmentima svog poslovanja i pričali su o prodavnici aplikacija za televizore, Blu-ray plejere i sisteme kućnih bioskopa, a koja će biti namenjena i nekim modelima mobilnih telefona.

Ipak, za razliku od konkurencije najavili su značajan korak napred - mobilni telefon koji ima prijemnik za digitalnu televiziju. Samsung Moment se prodaje samo kroz Sprint mobilnu mrežu, ima AMOLED ekran u boji i kao i većina novih modela koristi Android OS. Dakle, od Samsungovog Bada sistema za sada ništa.

LG je u svom mobilnom segmentu predstavio znatno više novosti od korejskog komšije. Zvezda njihovog mobilnog šoua svakako je bio model GW990, prvi telefon zasnovan na Intelovoj Moorestown platformi i Moblin 2.1 GNU/Linux distribuciji za mobilne uređaje. Ovaj model ima ekran dijagona 4,8" i rezolucije 1024x480 piksela, a kada 4G (LTE) mreže budu dostupne moći će da se iskoristi njegov pun potencijal. Doduše, predstavljena verzija koristi HSPA mrežu.

Nešto manje pažnje dobio je LG-ov sistem za bežično dopunjavanje telefona, a među brojnim novim modelima telefona izdvaja se eXpo koji među dodacima ima i digitalni projektor koji se lako kači sa zadnje strane telefona. Na duži rok zanimljiva je najava da će skoro polovina LG smartfonova koristiti Android OS.

Tajvanski HTC bio je miran na CES-u. Par dana ranije predstavljen je Google Nexus One, telefon koji upravo HTC pravi, a nekoliko novih Android modela već je ranije najavljeno za proleće.

Ipak, u Las Vegasu je viđen model Smart koji koristi potpuno novi Qualcommov operativni sistem Brew. Ovo bi trebalo da bude smartfon za mase pošto će na nisku cenu uticati i nedostatak Wi-Fi i GPS funkcionalnosti. Još samo da se Brew dobro pokaže u praksi.

Pametnjakovići

Kompanija Palm, koja se modelom Pre i webOS platformom vratila među najveće igrače na tržištu smartfonova, na CES-u je predstavila unapređene verzije svoja dva aduta. Pre Plus dolazi sa 16 GB memorije (15 GB je dostupno korisniku), a Pixi Plus ima ugrađen Wi-Fi i nove maske kojima se može menjati izgled zadnje strane telefona. Palm je predstavio i mobile hotspot aplikaciju koja ove uređaje pretvara u bežične rutere na koje se može povezati do 5 drugih uređaja.

S druge strane, RIM nije pripremio nove telefone za CES 2010, ali je prikazao BlackBerry Presenter uređaj koji se povezuje na monitor ili televizor i omogućava da se s BlackBerry telefona bežičnim putem prikazuje PowerPoint prezentacija. Mnogo više pažnje na CES-u privukla su predstavljanja brojnih BlackBerry aplikacija, što pokazuje da je to platforma na koju se u velikoj meri računa u narednom periodu.

Između redova

Među nepomenutim temama je Windows Mobile operativni sistem, a kod LG-a se moglo čuti da će telefoni sa verzijom 7 biti dostupno ove godine. U Las Vegasu se nije mogao videti ni makar demo primrak WM7 telefona.

S druge strane, sve više proizvođača koristi Android OS, kako u mobilnim telefonima tako i u internet tablet uređajima kojih će impozantan broj stići na tržište ove godine. Dell je tako prikazivao Mini 3 i Streak tablet. Lenovo je prikazao LePhone, Android model za kinesko tržište, a kompanija Viiv je predstavila P3, uređaj koji neodoljivo podseća na telefon, ali je "samo" medija plejer.

Mobilno tržište 2010. godine očito će biti puno zanimljivih dešavanja, a nama ostaje da strpljivo pratimo razvoj situacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.