Microsoft uskoro ukida Windows RT?

Izvor: B92, 27.Nov.2013, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Microsoft uskoro ukida Windows RT?

Kompanija Microsoft se izgleda sprema da uskoro potpuno napusti Windows RT, verziju operativnog programa za tablet računare koje pokreću Arm procesori, prema rečima jednog rukovodioca kompanije.

Džuli Larson-Grin, izvršna potpredsednica odeljka Microsofta za uređaje i studije rekla je da kompanija trenutno ima Windows, Windows Phone OS i Windows RT, ali da neće zadržati sva tri operativna sistema, a na konferenciji na kojoj je to izgovorila to je protumačeno kao nagoveštaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbacivanja RT-a, koji je doživeo neuspeh i koji se jedino koristi na mobilnim uređajima koje proizvode Microsoft i Nokia.

Koliki neuspeh je doživeo Microsoft sa svojim Surface tabletom koji radi na sistemu RT govori i činjenica da je u junu kompanija morala da otpiše gubitak od skoro 900 miliona dolara zbog neprodatih uređaja.

Analitičari koji prate stanje na tržištu prenosnih uređaja su ovakvu odluku nagoveštavali mesecima unazad i to za njih nije iznenađenje, iako Microsoft nije ketegorički saopštio da će baš RT biti žrtva odluke da se odustane od trećeg operativnog sistema.

"Windows RT je u Microsoftu tretiran kao siroče i nalazi se negde između Windowsa 8 i Windows Phonea i nije ni voda ni vino", slikovito je objasnio situaciju analitičar Ričard Vindzor i predvideo da zbog toga neće biti ni Surfacea 3 i Nokia tableta 2520 koji bi trebalo da pokreće RT, kao i da će taj operativni sistem biti "eutanaziran" do kraja 2014. godine.

Larson-Grin je rekla da je osnovna ideja sa operativnim sistemom Windows RT korisnicima obezbedi nova iskustva u korišćenju koje Windows nema, ali ima neke njegove korisne kancelarisjke mogućnosti i nove aplikacije koje bi trebalo da olakšaju rad na tabletima.

Očekivanja su bila da će to korisnicima omogućiti da iskoriste "punu snagu" Winodwsa" i jednostavnost korišćenja na tabletima koje takođe može biti produktivno.

Međutim, ispostavilo se da za Surface RT nema dovoljno korisnih aplikacija i stvorena je konfuzija oko toga zbog čega ostali programi poput Apple iTunes i Google Chrome nisu bili dostupni.

Samsung je odlučio da u Americi ne prodaje njihovu Ativ liniju uređaja baziranu na RT operativnom sistemu, dok je Asusov predsednik Džoni Ših rekao da "pravljenje i prodaja uređaja baziranih na operativnom sistemu RT ne obećava baš mnogo".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Microsoft uskoro ukida Windows RT?

Izvor: Capital.ba, 28.Nov.2013, 06:52

NJUJORK, Kompanija Microsoft se izgleda sprema da uskoro potpuno napusti Windows RT, verziju operativnog programa za tablet računare koje pokreću Arm procesori, prema riječima jednog rukovodioca kompanije.   Džuli Larson-Grin, ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.