Microsoft u Kini dobio sudski spor

Izvor: B92, 28.Apr.2010, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Microsoft u Kini dobio sudski spor

Sud u Šangaju doneo je presudu u sporu oko korišćenja piratskog softvera, koji je Microsoft vodio protiv kineske osiguravajuće kompanije Dazhong Insurance, sa sedištem u Šangaju.

Izvor: Mikro




Najnovija presuda predstavlja još jednu pobedu Microsofta u borbi protiv narušavanja prava na intelektualnu svojinu u Kini. Microsoft je tužio osiguravajuću kompaniju zbog korišćenja piratskog softvera na njenim računarima, a sud u Šangaju je naredio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompaniji Dazhong da Microsoftu plati približno 320.000 dolara, na ime odštete zbog korišćenja nelegalnih kopija Microsoftovog softvera.

Tokom suđenja utvrđeno je da se u kompaniji Dazhong postoji 450 instaliranih nelegalnih kopija, ukupno devet Microsoftovih programa, uključujući Windows XP i Microsoft Office.

Ovo je bila prva Microsoftova tužba protiv jedne velike kineske kompanije zbog narušavanja autorskih prava i korišćenja nelegalnog softvera. Takođe, odšteta predstavlja najveću do sada, koju je Microsoft dobio u sudskim procesima u Kini. Najnovija presuda predstavlja drugu po redu Microsoftovu sudsku pobedu u Kini, pošto je prošle godine sud osudio četiri osobe zbog prodaje piratskih verzija Widowsa XP, pod nazivom Tomato Garden.

Neimenovani predstavnici kompanije Dazhong Insurance izjavili su da će osiguravajuća kompanija najverovatnije uložiti žalbu.

Prema podacima istraživačke kompanije IDC i Saveza proizvođača poslovnog softvera (Business Software Alliance, BSA) stepen piraterije u Kini je u 2008. godini iznosio 80 procenata, što je nešto niže u odnosu na prethodne godine, mada su nelegalne verzije Windowsa XP, Officea i drugih programa široko rasprostranjene u kineskim domovina i kancelarijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.