Izvor: B92, 01.Avg.2023, 08:16

Majmun naučio da igra Minecraft, pogledajte kako mu ide VIDEO

YouTuber, pod nadimkom ChrisDaCow, u saradnji s istraživačkim centrom za šimpanze, uspeo je da nauči jednog majmuna da igra popularnu igru Minecraft.

Zahvaljujući finansijama Ilona Maska, kompanija Neuralink je istrenirala devetogodišnjeg majmuna da igra video igru Pong. Ali, to je stara vest – bilo je to još pre dve godine, majmun nije kontrolisao igru fizički i Pong je relativno jednostavna igra.

Znatno impresivniju stvar ostvario je istraživački centar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za šimpanze u Des Moinesu, saveznoj državi Ajova – i to na inicijativu YouTubera pod nadimkom ChrisDaCow.

42-godišnji majmun, sa imenom Kanzi, uspešno je naučio da igra popularnu igru Minecraft, a YouTuber navodi da je to prvi majmun na svetu koji je to uspeo. Da li je to istinita tvrdnja ili nije – manje je bitno. Impresivno je to da je Kanzi uspeo da savlada osnove igre... uz malo motivacije.

Majmun je, u ovom slučaju, igranju pristupio kao obavljanju zadataka za nagradu. Imao je ukupno devet izazova koje je morao da savlada, kao što su npr. kretanje, razbijanje blokova, skupljanje, učestvovanje u multiplejeru i slično. Za svaki odrađeni izazov Kanzi bi dobio nagradu u obliku hrane.

Iako nije u stanju da razume šta je tačno Minecraft i premda se u igri (verovatno) nije zabavljao – osnove igranja je položio.

Doduše, ovde je potrebno naglasiti nekoliko stvari. Majmun Kanzi nije igrao Minecraft onako kako ga većina ljudi igra – pomoću nekog uređaja za upravljanje. Umesto toga koristio je kontrole dodirom po ekranu, s kojima je bio upoznat i pre nego što su mu dali da igra Minecraft. Druga stvar, Kanzi je tokom igranja bio vođen vizuelnim indikatorima, tako da nije baš sam razmišljao šta bi trebalo da radi i gde bi trebalo da ide unutar igre.

Uprkos tome, čitav eksperiment je prilično impresivan. I takođe je potrebno napomenuti da je majmun mogao samostalno da bira kada će igrati Minecraft, a kad neće – na to ga nisu prisiljavali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Majmun naučio da igra Minecraft, pogledajte kako mu ide VIDEO

Izvor: B92, 01.Avg.2023

YouTuber, pod nadimkom ChrisDaCow, u saradnji s istraživačkim centrom za šimpanze, uspeo je da nauči jednog majmuna da igra popularnu igru Minecraft.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.