MS protiv kršenja prava

Izvor: B92, 16.Apr.2010, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MS protiv kršenja prava

Microsoft je pokrenuo široku i opsežnu akciju ispitivanja uslova pod kojim radnici obavljaju svoju delatnost u partnerskim kompanijama koje proizvode uređaje sa Microsoft robnom markom.

Izvor: Bozza Bench




To se pre svega odnosi na uređaje poput tastatura, miševa, web kamerica i ostalog pratećeg hardvera koji se proizvodi u fabrikama na dalekom Istoku. Jedna od kompanija koja se našla na udaru Microsoft optužbi je KYE Factory, kod nas poznata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po Genius proizvodima.

Microsoft tvrdi da se prava radnika u KYE Factory krše na najdramatičniji način i da su ispod bilo kog poznatog kriterijuma koji štiti prava radnika. U ovoj fabrici se obavlja proizvodnja uređaja za mnogobrojne poznate marke poput: Hewlett Packard, Samsung, Foxconn, Acer, Logitech, i Asus-a. Za Microsoft je neprihvatljivo da se pod takvim uslovima proizvode uređaji sa Microsoft logoom.

U izveštajima se tvrdi da su radnici potpuno obespravljeni, pri čemu su sva zakonska prava i odrednice o zaštiti na radu kineskog zakonodavstva prekršena. Pravila zapadnih kompanija poput Microsoft-a i HP-a nemaju nikakvog uticaja na politiku KYE Factory.

Iscrpljeni radnici su u najvećem broju slučajeva tinejdžeri starosti 14, 15, 16 i 17 godina. Regrutuju se učenici i mlađe osobe jer ih je lakše disciplinovati i kontrolisati. Radno vreme traje 15 sati tokom sedam dana u nedelji, dok su uslovi boravka ispod egzistencijalnog minimuma.

14 radnika deli prostoriju koja predstavlja spavaću sobu gde se nalaze šperploče u obliku improvizovanih kreveta. Radnici dobijaju platu od 0.36 evra po satu nakon što im se odbiju troškovi za ishranu.

Norma je visoko postavljena, te je 20-30 radnika angažovano na proizvodnji i kompletiranju 2000 Microsoft miševa u roku od 12 časova. Pristup stranim kompanijama i inspekcijama rada je strogo zabranjen, a neretko se dešava da su osobe ženskog pola seksualno zlostavljane od strane pripadnika obezbeđenja fabrike.

U letnjim mesecima se ne uključuje klima uređaj tako da su radnici primorani na rad u zagušljivim i skučenim prostorijama gde temperatura neretko prelazi 30 stepeni. Preko 1000 radnika je smešteno u prosotrijama površine 1024 m2. Cela situacija je pogoršana činjenicom da je bilo kakva komunikacija između radnika zabranjena tokom radnog vremena, slušanje muzike i upotreba sanitarnih prostorija, takođe. Radnici koji prekrše ovo pravilo po kazni čiste prosotrije WC-a.

Napuštanje kruga fabrike dozvoljeno je samo za vreme predviđenog perioda koji propisuje rukovodstvo fabrike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.