MMF: Evrozoni preti nova recesija

Izvor: Blic, 09.Okt.2014, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Evrozoni preti nova recesija

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard upozorila je danas da bi evrozona mogla ponovo pasti u recesiju, ukoliko ne budu preduzeti koraci da se to spreči.

"Ne kažemo da se zona evra kreće ka recesiji, ali kažemo da postoji ozbiljan rizik da se to dogodi ako ništa ne bude učinjeno", rekla je Lagard na godišnjoj konferenciji MMF-a i Svetske banke u Vašingtonu.

Fond smatra da postoji šansa od 35 do 40 odsto da će evropska monetarna unija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pasti u novu recesiju, što nije beznačajan procenat, navodi Lagard, dodajući da je recesiju moguće izbeći ako zemlje koje beleže budžetski suficit, kao i one sa deficitom, budu donosile prave odluke.

MMF je ranije ove nedelje snizio prognozu privrednog rasta 18-člane evrozone na 0,8 odsto u 2014. i na 1,3 odsto u 2015. Međutim, uz rastuću pretnju od deflacije i pad industrijske prozivodnje, čak i u najvećoj evropskoj privredi - Nemačkoj, mogući su i lošiji privredni rezultati.

Direktorka MMF-a je napomenula da se samo "skroman deo" ekonomskog usporavanja evrozone može pripisati krizi u Ukrajini i sankcijama EU i SAD Moskvi.

Glavni ekonomista MMF-a Olivije Blanšar upozorio je da bi dugotrajna ekonomska slabost evrozone mogla da predstavlja veliki problem za svetsku privredu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MMF: Evrozoni preti nova recesija!

Izvor: Press, 09.Okt.2014

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard upozorila je danas da bi evrozona mogla ponovo pasti u recesiju, ukoliko ne budu preduzeti koraci da se to spreči. . "Ne kažemo da se zona evra kreće ka recesiji,...

Nastavak na Press...

MMF: Evrozoni preti nova recesija

Izvor: RTS, 09.Okt.2014

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard upozorila je da bi evrozona mogla ponovo pasti u recesiju, ukoliko ne budu preduzeti koraci da se to spreči...Kristin Lagadr je rekla da postoji ozbiljan rizik da se evrozona nađe u recesiji ako ništa ne bude učinjeno, ali to ne znači da se...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.