Lost Planet 2

Izvor: B92, 04.Avg.2010, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lost Planet 2

Povratak na E.D.N. III razočaraće sve prave ljubitelje izgubljene planete...

Igor Conić




Capcomov Lost Planet: Extreme Condition ostao je zapamćen kao iznenađujuće kvalitetni shooter, prepun dobrih ideja i impresivno potkovan sa grafičke strane. Ovaj naslov postao je merilo za dobru grafiku i impresivne boss fajtove.

Nažalost, Lost Planet 2 je zadržao samo ovaj poslednji elemenat. Na svim drugim poljima, igra je šuplja kao cediljka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za makarone. Kako i zašto se desilo da nastavak jedne solidne igre bude skoro potpuno upropašćen? Verujte, i mi bismo voleli da znamo zašto su Capcomovci krenuli da popravljaju ono što nije bilo pokvareno.

Osnovica svega i dalje je borba protiv instektoidnih Akrida na planeti E.D.N. III, ali sem toga, ostatak sadržaja je iscepkan na konfuzne epizode bez preterane veze jedna sa drugom.

Osnovni problem sa igrom je to što je od nule dizajnirana za igranje u društvu, bilo kroz kooperativni single player, bilo kroz klasičan multiplayer. Kako je moguće da "društvena orijentacija" igre bude loša stvar, pitate se vi? Tako što je single player, što bi trebalo da bude neka osnovica iskustva koje igra pruža, dizajniran i osmišljen da frustrira bez obzira da li igrate sa prijateljima ili u društvu AI botova koji ih zamenjuju. Misije u igri, dizajn nivoa i ciljeva u njima koncipirani su pod pretpostavkom da će te ih igrati u društvu trojice prijatelja, sa kojima se glasovno možete koordinisati po svim borbenim pitanjima, što je od velike važnosti tokom boss fajtova.

Zvanični sajt: Lost Planet 2

U nedostatku prijatelja, igranje sa AI botovima može da prođe sve dok se ne susretnete sa složenijim bosovima nalik na peščanog Akrida na kraju trećeg nivoa, koga morate ubiti korišćenjem topa na kraju vozne kompozicije. Ubacivanje granata u top, rotacija cevi i ostale operacije zahtevaju saradnju sve četvorice igrača, a u slučaju da igrate sami, odnosno, offline, sve operacije ćete morati da solirate (AI kolege samo stoje i gledaju u prazno), što je gotovo nemoguće izvesti.

U slučaju da obezbedite društvo, igra će vas častiti drugom, naprednijom vrstom problema i frustracije. B-Gauge poeni, koji predstavljaju neku vrstu brojača "života" koje imate, koji opadaju ako ginete i koji su u offline modu igre rezervisani samo za vas, u slučaju igranja u društvu dele se na sve "ljudske" igrače. Ovo znači da u slučaju uparivanja sa nekim lošijim igračem igru činite bar duplo težom nego da za partnera imate glupavog AI-a. Kada B-Gauge skala padne na nulu, kompletan nivo kreće od početka, što je veoma, veoma loša dizajnerska odluka.

Da li ima nečeg u čemu je Lost Planet 2 dobar? Ako ništa drugo, igra se može pohvaliti grafikom neverovatnog kvaliteta. Ovo je jedna od najlepših igara na aktuelnoj generaciji konzola, u kojoj kvalitetom posebno plene impresivno-monstruozne boss kreature. Da je kojim slučajem ostatak igre bar polovično kvalitetan kao grafička oprema, Lost Planet 2 bi zaseo u ložu rezervisanu za mega hitove.

Lost Planet 2 izašao je za PS3 i Xbox 360, a verzija za PC očekuje se na jesen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.