Liga traži vraćanje table s imenom  Srđana Aleksića

Izvor: Blic, 06.Okt.2014, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liga traži vraćanje table s imenom Srđana Aleksića

Aleksandar Jovanović, potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), pozvao je Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i nadležne gradske organe da vrate tablu s imenom Srđana Aleksića u prolaz u centru Novog Sada, odakle je skinuta pre više meseci zbog obnove zgrade na kojoj se nalazila.

Srđan Aleksić je, kako je kazao Jovanović, simbol srpske istorije koja se ne sme zaboraviti, bez obzira na to koliko ona krvava bila.

Srđan Aleksić bio je mladić iz Trebinja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji je za vreme građanskog rata u BiH od smrti zaštitio sugrađana muslimana, zbog čega su ga na smrt pretukli vojnici Vojske Republike Srpske.

- Skidanjem ove table došli smo do toga da opet postavljamo pitanje da li je došlo vreme da zaboravljamo krvav i ružan deo istorije - kazao je Jovanović na konferenciji za novinere koju je održao ispred mesta na kojem se tabla nalazila.

Zgrada u kojoj se prolaz nalazi, u procesu restitucije vraćena je SPC i sada se u njoj nalaze Crkvena opština i Radio televizija "Beseda" Eparhije Bačke.

Na istoj konferenciji za novinare obratio se i sveštenik Eparhije bačke Zoran Latinović. On je novinarima rekao da su građevinski radovi na zgradi i u pasažu još u toku i da će tabla biti vraćena čim budu renoviranje bude gotovo.

Latinović je pitao zašto je baš ovaj prolaz određen da bude imenovan imenom Srđana Aleksića “u vreme kada je započet proces vraćanja prolaza i zgrade Crkvenoj opštini” i dodao da je “imenovanje ovog pasaža bilo deo političke igre i nadmetanja sa SPC".

Pasaž u centru Novog Sada na inicijativu koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodine, 23. jula 2009. gopdine dobio je Aleksićevo ime.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Vratite tablu Srđana Aleksića"

Izvor: B92, 06.Okt.2014

Potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović pozvao SPC da vrati tablu sa imenom Srđana Aleksića koja je skinuta sa zida zbog renoviranja te zgrade u vlasništvu crkve..Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Jovanović pozvao je danas predstavnike Srpske pravoslavne crkve (SPC) da...

Nastavak na B92...

NVO: Vratite tablu Srđana Aleksića

Izvor: B92, 07.Okt.2014, 09:12

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je od gradskih vlasti Novog Sada da "pod hitno" vrate table s nazivom "Prolaz Srđana Aleksića"...U suprotnom, Građanska Vojvodina zapretila je organizovanjem protesta i akcije vraćanja tabli...Bačka eparhija Srpske pravoslavne crkve...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.