Lets Start

Izvor: B92, 16.Feb.2010, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lets Start

Tek što smo pohvalili promotivni Windows 7 Family Pack, a on je nestao sa svetske pijace, pre nego što se pojavio kod nas.

Izvor: PC Press




Bilo bi zbilja lepo rešiti probleme licenciranja kupovinom kućne Home Premium licence koja važi za tri računara po ceni od 150 dolara, ali 8. decembra širom cybersvemira odjeknula je vest da je Family Pack ponuda nestala sa WindowsMarketPlace sajta. Ne teši ni činjenica da je slična ponuda za Vistu takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imala ograničen rok trajanja, a kritičari su spremno dočeka li ovu priliku da optuže Microsoft kako je namerno ukinuo ovu primamljivu ponudu baš pred sezonu intenzivne kupovine.

Verovatno su u korporaciji procenili da se Windows 7 prodaje dovoljno dobro, te da više nisu potrebne dodatne stimulacije. Kao kupcima nam to neodgovara, ali moramo da primetimo da su veliki online prodavci odjednom povukli ovaj proizvod, istovremeno ga nudeći na Amazonu po mnogo višim cenama, ko je dostižu i 250 dolara. Očigledno je da svi hoće da zarade više, ali to istovremeno ukazuje da se radi o dobrom i traženom proizvodu.

Windows 7 Starter

Kod nas je situacija znatno opuštenija. Odavno se znalo da ispunjavamo sve uslove da Home Basic verzija bude prisutna na našem tržištu, ali je već i na dan objavljivanja Windowsa 7 bilo jasno da ćemo biti jedna od retkih (skoro) evropskih zemalja u kojoj će biti dostupan i Windows 7 Starter. Za ovu verziju važe pravila kao i za svaki OEM, a to je da ne bi smela da se proda je korisnicima, već samo da se instalira na nove računare. Zato smo je isprobali na novom Comtrade PC‑u.

Priča se komplikuje sve učestalijim raspravama o tome da li OEM verzija može da se prodaje u prodavnicama i online, a poslednji zvanični odgovori na Microsoft forumima nedvosmisleno ukazuju da OEM verziju može da instalira i krajnji korisnik ako je on „graditelj" (system builder) kompjutera. To ne obuhvata popularne netbook uređaje sa Linuxom pošto ih, očigledno, niste vi pravili.

Sa druge strane, ovo Microsoftovo „gledanje kroz prste" je način da se na mala vrata uvede neka druga vrsta promocije ili barem sniženja cene kako bi se korisnici lakše nagovorili da pređu na Windows 7. To je ohrabrilo i domaće prodavce da krenu u prodaju OEM verzija, pa tako na Pakom sajtu možete da kupi te OEM Starter za 4.690 dinara.

Šta nedostaje Starter verziji što bi vas sprečilo da koristite legalnu verziju sa svim raspoloživim sigurnosnim zakrpama? Ako je alternativa XP, onda smo na strani Starter koji je jeftiniji, brži, sigurni ji i prepozna je više hardvera. Uz to je upola jeftiniji.

Sam Microsoft je pomerio granice upotrebljivosti Startera kad je, neki dan pre zvaničnog objavljivanja, odlučio da ukine osnovno ograničenje na tri aktivne aplikacije. Tako se značajno smanjila razlika između Starter i Home Basic verzija. Glavno razočaranje mogli bi da dožive novi korisnici, baš oni koji bi prvi posegli za najjeftinijom Starter verzijom, a pri tom obraćaju pažnju na kozmetiku – Starteru je amputiran Aero interfejs, pa čak ne možete da menjate ni desktop wallpaper (kakvo razočaranje).

Više će vam smetati što nema Media Center aplikacije – Remote Media Experience je nepotpun jer onemogućava da „pošaljete" zahtev da se multimedija reprodukuje na nekom drugom računaru, ali stvar je ista i kod Home Basic verzije. Tek Premium verzija omogućava ovakve "egzibicije”. Takođe, u obe verzije (Starter i Home Basic) možete da se priključite kućnoj grupi (Homegroup), ali ne i da je kreirate.

Starter ne podržava više monitora – možete duplirati sliku na više displeja, ali je nedostupna opcija proširenog desktopa. Nema ni opcije Fast User Switching – u jednom trenutku može da bude ulogovan samo jedan korisnik. Nedostaje i Windows Mobility Center, što ne znači da ne možete da priključite telefon ili MP3 plejer, već da ćete o prebacivanju sadržaja, usklađivanju formata i automatskoj sinhronizaciji morati sami da brinete". ili da koristite neki drugi softver, što većina korisnika XP‑a već radi.

Starter računar možete kontrolisati daljinski (remote desktop), ali ga ne možete koristiti da na isti način pristupite drugom računaru; tu mogućnost nemaju Home Basic ni Home Premium verzije. Najzad, Starter nema 64‑bitnu varijantu, ali teško da uopšte razmišljate o granicama 32‑bitnih sistema, ako ih već niste „duboko zagrizli" u Visti.

Rezime: osim kozmetičkih nedostataka, koje je moguće rešiti upotrebom drugih programa koji korisnici XP‑a i onako kaleme na svoj računar, Starter može da vam ponudi samo više od XP‑a – po nižoj ceni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.