Kriptovano pretraživanje

Izvor: B92, 24.Maj.2010, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriptovano pretraživanje

Oni koji žele da zaštite svoje korišćenje Googleove pretraživačke mašine od mrežnih njuškala, sada svoje sesije mogu da kriptuju korišćenjem protokola poznatog pod nazivom SSL (Secure Sockets Layer).

Izvor: Mikro




SSL tehnologija projektovana je tako da spreči neovlašćene znatiželjnike da čitaju podatke koji putuju između korisnikovog računara i servera. U slučaju Googleovog pretraživanja, SSL će štititi prenos unetog upita za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pretraživanje i rezultata pretraživanja koje vraćaju Googleovi serveri.

Google je kriptovanu verziju pretraživanja weba počeo da nudi od petka, a da bi se koristila potrebno je da se u adresno polje umesto „http" unese „https". Odnosno, treba otići na adresu https://www.google.com.

„Mislimo da će korisnici ceniti ovu novu opciju pretraživanja. To je svakako zgodan dodatak njihovoj internet privatnosti i bezbednosti i mi ćemo našu pretraživačku ponudu nastaviti da obogaćujemo kriptografskom podrškom", navedeno je u zvaničnom saopštenju kompanije.

SSL zaštita pretraživanja je deo šire inicijative ove kompanije da svoje usluge obogati kriptovanjem, započete još pre godinu dana.

SSL pretraživanje će za sada raditi u probnom, beta režimu i ono što će korisnici doživljavati razlikovaće se od od uobičajene usluge na nekoliko načina.

Kao prvo, odziv će verovatno biti sporiji (ali ne i previše uočljiv), jer najpre mora de se uspostavi bezbedna veza. Drugo, klikom na linkove u rezultatima pretraživanja slaće se manje podataka odgovorajućoj web lokaciji. Neće se slati ključne reči iz upita ni podatak da se do nje stiglo zahvaljujući Googleu, što će ponudioce informacija ostaviti bez korisnih podataka za njihove marketinške potrebe. Ovo je razlog što Google ne forsira svakog da koristi kriptovano pretraživanje, na koje inače troši dosta računarskih resursa i inženjerskog vremena.

Treće, u početku će opcija SSL biti dostupna samo za pretraživanje weba i neće obuhvatati druge specijalizovane pretraživačke mašine kao što su one za pretraživanje slika i mapa.

Google od ranije nudi SSL zaštitu i za druge usluge iz svoje ponude – Gmail i Docs. U Gmailu su https:// veze od januara podrazumevana opcija pošto su prethodno neko vreme bile neobavezna mogućnost za korisnike koji su želeli dodatnu bezbednost.

Kriptovano pretraživanje svejedno nije potpuno bezbednosno rešenje. Podaci se korisniku moraju predstaviti u otvorenom obliku tako da svaka osoba ili zlonameran softver koji imaju pristup njegovom računaru ili mobilnom uređaju mogu da ih pročitaju. Samo kriptovanje prenosa ne sprečava korisnike da sami otkrivaju svoje lične informacije prevarantima koji ih od njih traže.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.